Hrvatski radio

Radio Rijeka

Male komunalne akcije - sami odlučujte o uređenju grada!

08.04.2016.

14:02

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ideja projekta Europske prijestolnice kulture je da nakon 2020. imamo nove objekte, ali i razmišljanja o gradu, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel te novinare izvijestio o gradskim projektima koji su u tijeku - uvođenju građanskog odgoja u riječke škole te natječaju za Male komunalne akcije.

U gradu još slave dobivanje titule EPK, ali i rade na programima i financijskoj konstrukciji. No EPK nisu samo muzeji, predstave i koncerti, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel. "EPK ima za cilj i motivirati građane da sami razmišljaju na koji način mogu doprinijeti poboljšanju života u gradu", ističe gradonačelnik. Građani odlučuju i o raspodjeli novca iz komunalne naknade. Do 22. travnja otvoren je javni natječaj za Male komunalne akcije. Prijedloge možete prijaviti na portalu Grada Rijeke ili u svom mjesnom odboru. "To je između 10 i 11 milijuna kuna o kojima odlučuju sami građani putem svojih Mjesnih odbora. Male komunalne akcije odnose se na uređenja igrališta, parkova, zelenih površina, cesta, stepenica, parkirališta, autobusnih čekaonica, javne rasvjete i slično. Naravno, na javnim ili gradskim površinama, a odabrane projekte realizirat će gradske komunalne službe tijekom 2017. godine", rekao je Obersnel.

A kako samo educirani građani mogu stvarno odlučivati, u pet riječkih osnovnih škola u rujnu kreće pilot projekt građanskog odgoja kao izbornog predmeta. "Programski je pripremljen udžbenik koji se zove "Učenik - građanin". Prevodi se na talijanski, za nastavu i u talijanskom školama. Istom logikom kao kod programa Moja Rijeka, krenut će se od 5. i 6. razreda, a onda u sljedećoj generaciji obuhvatiti i 7. i 8. razrede. U ovoj prvoj fazi uključene su osnovne škole San Nicolo, Nikola Tesla, Podmurvice, Vežica i Trsat. Uskoro slijedi edukacija učitelja, a cilj je za nekoliko godina građanski odgoj uvesti u sve riječke škole", najavio je riječki gradonačelnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.