Hrvatski radio

Radio Rijeka

Maletić: naši poduzetnici nažalost ne stižu do fondova

11.12.2015.

17:10

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prilikom predstavljanja zbornika radova pod nazivom "Razvoj gospodarske konkurentnosti RH kao članice EU" na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, predavanje je održala europarlamentarka Ivana Maletić. Govorila je o razvoju gospodarske konkurentnosti korištenjem europskih fondova.

Fondovi su otvoreni dok se predviđena sredstva ne iskoriste i zato je važno biti brz, rekla je Ivana Maletić podsjećajući koliko smo puno do sada propustili zato što nismo dobro i kvalitetno iskoristili fondove. Ipak, imamo još dosta šansi. Veći je dio usmjeren na jačanje gospodarstva, od efikasnih izvora energije, uvođenja novih tehnlogija, povezivanja znanosti i gospodarstva IC tehnologija, digitalizacija.

Ulaganja u znanost, istraživanje i razvoj su kod nas niska i iznose samo 0,8  posto BDP-a, kaže Malteć upozoravajući da je Europa na 2,06 posto u prosjeku iz 2012., a cilj je dosegnuti tri posto. To je i cilj Hrvatske, a europski fondovi su jedan od izvora koji je k tome usmjeren, upozorila je.

Naglasila je da su fondovi na raspolaganju dok se god ne potroše sredstva. Pohvalila je spretnost Grada Rijeke koji je iskoristio europski novac za energetsku obnovu zgrada odgojno-obrazovnih ustanova. 

Ivana Malteić je podsjetila i na raspoloživih 150 milijuna eura iz fonda za poduzetnike koji je otvoren u veljači ove godine: "koji nažalost nisu prilagođeni potrebama naših poduzetnika. Poduzetnici vape za novcem, ali samo rijetki uspjevaju proći na natječajima. Za to je odgovorno ministrasrtvo," rekla je Maletić te naglasila da se to uskoro mora promijeniti. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.