Hrvatski radio

Radio Rijeka

17:16 / 28.03.2019.

Autor: Ivana Bilen

Mali Lošinj: Josip Anelić proslavio 106 rođendan

Josip Anelić ili barba Osip dočekao i 106. rođendan (Foto: Ivana Bilen / HRT - Centar Rijeka)

Josip Anelić ili barba Osip dočekao i 106. rođendan (Foto: Ivana Bilen / HRT - Centar Rijeka)

Foto: - / -

Josip Anelić ili kako ga njegovi lošinjani zovu "barba Osip" - najstariji je stanovnik otoka vitalnosti i možda se upravo u toj činjenici i skriva razlog njegove dugovječnosti. Bili smo na slavlju njegova 106. rođendana!

Nono Josipa Anelića doživio je 104, otac gotovo 100 godina. Ali njegov život nije bio nimalo lak! Josip je rođen davne 1913. godine u Gradiški, zaselku na Cresu kraj Ustrina. Njegovi roditelji su se bavili poljoprivredom i ovčarstvom, a zbog siromaštva je vrlo brzo morao i sam početi zarađivati.

Pomorsku knjižicu napravio je već sa 16, 17 godina, sjeća se: "Šal sam na brod ko mali od kuverte, bio je to brod na jedra." Težak je to posao bio, baš kao i svaki kojeg je u životu radio. Nije mu lako bilo ni u ratnoj mornarici koju je skužio tri godine.

Nakon rata dvije godine je živio u Cresu i radio kao skladištar, a kad je preselio u Mali Lošinj petnaest godina radio je kao motorist na ribarskom brodu Greben. Idućih 15 bio je mehaničar u tvornici ribljih konzervi Kvarner na Rujnici, sve dok davne 1973. godine nije otišao u zasluženu mirovinu i sada je koristi već 46 godina.

Predsjednica Lošinjske Udruge umirovljenika Marina Bebić, o barba Osipu, najstarijem članu udruge, ima samo riječi hvale jer je među veselijim članovima: "Od njega možemo puno naučiti jer rad i komunikacija čine čovjeka dugovječnim."

Lošinjani vole reći kako se tajna skriva i u mirisima otoka. Nije uzalud, kaže lošinjska gradonačelnica Ana Kučić, upravo Lošinj nazvan otokom vitalnosti. 

Bez obzira na godine, u kući Anelić, kaže sin Rino, zna se tko je gazda! "Moramo puno radit i bit dobri, slušati ga. Još uvijek je gazda u kući? Što kaže? A da moram bit dobar i poslušan!", pripovijeda Rino. Kćerka Rita ističe da Osip sada ne može ništa traditi, ali je sa 100 godina još uvijek kopao. A na stoti rođendan su mu unuci, njih troje, posadili maslinu koja je već stasala u pravo drvo.

Slavljenikov savjet za dug život je: "Ne pušit, ne pit, umjereno jest jel je drugačije teško hodit!" Što još, poslušajte:

Savjet, dva o tome kako dočekati 106. rođendan, pripremila Ivana Bilen

Barba Osip i obiteljska podrška (Foto: Ivana Bilen / HRT - Centar Rijeka)

Barba Osip i obiteljska podrška (Foto: Ivana Bilen / HRT - Centar Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.