Hrvatski radio

Radio Rijeka

Malo slučajeva gripe u PGŽ, cjepiva još ima

05.01.2019.

09:40

Autor: Josip Krmpotić, HRT

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Na području Primorsko-goranske županije zabilježeno je dosad 13 slučajeva oboljelih od gripe, a iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci podsjećaju da cjepiva još uvijek ima sasvim dovoljno te da građani, ukoliko žele, mogu doći na cijepljenje.

Broj oboljelih od gripe u Primorsko-goranskoj županiji nije prevelik, a zanimljivo je da je na našem području u prosincu bilo puno slučajeva raznih crijevnih viroza te komplikacija povezanih s konjuktivitisom.

Prvi slučajevi gripe u Hrvatskoj pojavili su se početkom prosinca, a njezin se vrhunac očekuje za dva tjedena. U Hrvatskoj je dosad oko 1100 zabilježenih slučajeva. Dvije su osobe i preminule zbog komplikacija uzrokovanih gripom, a nekoliko ih je životno ugroženo. Najviše je slučajeva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, vjerojatno zbog slabe procijepljenosti. Do slabljenja virusa trebalo bi doći, navode epidemiolozi, za oko dva mjeseca.

Liječnici napominju da se gripa, bez obzira u kojem se obliku pojavi, mora preležati jer u suprotnom mogu nastati teške komplikacije. Najčešća je među njima upala pluća, koju prati povišena tjelesna temperatura, izrazit produktivni kašalj, otežano disanje, opća slabost. Takvi pacijenti svakako moraju posjetiti liječnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.