Hrvatski radio

Radio Rijeka

09:40 / 05.01.2019.

Autor: Josip Krmpotić, HRT

Malo slučajeva gripe u PGŽ, cjepiva još ima

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Na području Primorsko-goranske županije zabilježeno je dosad 13 slučajeva oboljelih od gripe, a iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci podsjećaju da cjepiva još uvijek ima sasvim dovoljno te da građani, ukoliko žele, mogu doći na cijepljenje.

Broj oboljelih od gripe u Primorsko-goranskoj županiji nije prevelik, a zanimljivo je da je na našem području u prosincu bilo puno slučajeva raznih crijevnih viroza te komplikacija povezanih s konjuktivitisom.

Prvi slučajevi gripe u Hrvatskoj pojavili su se početkom prosinca, a njezin se vrhunac očekuje za dva tjedena. U Hrvatskoj je dosad oko 1100 zabilježenih slučajeva. Dvije su osobe i preminule zbog komplikacija uzrokovanih gripom, a nekoliko ih je životno ugroženo. Najviše je slučajeva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, vjerojatno zbog slabe procijepljenosti. Do slabljenja virusa trebalo bi doći, navode epidemiolozi, za oko dva mjeseca.

Liječnici napominju da se gripa, bez obzira u kojem se obliku pojavi, mora preležati jer u suprotnom mogu nastati teške komplikacije. Najčešća je među njima upala pluća, koju prati povišena tjelesna temperatura, izrazit produktivni kašalj, otežano disanje, opća slabost. Takvi pacijenti svakako moraju posjetiti liječnika.