Hrvatski radio

Radio Rijeka

Manhattan Short festival: jedan svijet, jedan tjedan, jedan festival!

27.09.2020.

14:37

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Art Kino Rijeka

Foto: Art Kino Rijeka

Foto: - / -

Manhattan Short je festival koji se istovremeno održava diljem svijeta, a publika je glavni žiri. Manhattan Short se istovremeno događa diljem svijeta a u Art-kinu festivalski program prikazuje se dva dana - u subotu i u nedjelju.

Ovogodišnje izdanje festivala uključuje kratkometražne filmove iz cijelog svijeta – Australije, Finske, Irana, Rusije, Izraela, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Palestine – a publika širom svijeta, uključujući i posjetitelje Art-kina odlučuje o odabiru najboljeg filma zaokruživanjem favorita na glasačkom listiću.

Australski film Siguran prostor prati dva detektiva koja izrađuju zamršenu tehniku ispitivanja kako bi zastrašili očitog svjedoka policijske korupcije. Iz Finske stiže kratki film Štap koji prati Aavu koja ima samo jednu želju – psa, i to dok se brak njezinih roditelja raspada. Iranski film Ispit prati tinejdžericu koja se, spletom okolnosti, uključuje u proces isporuke paketa kokaina. Bok, Gray stiže iz Rusije i prati poslovnog čovjeka koji, nakon vlastite smrti, susreće svog starog psa Graya kojeg je, prije mnogo godina, izbacio na ulicu.

Izraelski kratki film Bijelo oko prati muškarca koji pronalazi svoj ukradeni bicikl kod neznanca. Iz Sjeverne Makedonije stiže film Naljepnica koji prati Dejana koji upada u birokratsku zamku prilikom pokušaja registracije svog vozila. Film iz Sjedinjenih Američkih Država Dva mala dječaka uvodi nas u svijet dječakove tajne ljubavi koju on gaji prema svom nasilniku.

Francuski animirani film Maestro prati vjevericu koja dirigira noćnom zboru šumskih životinja koje su odreda ljubitelji opere. Posljednji film ovogodišnjeg programa palestinski je film Poklon koji prati Yusefa i njegov pohod u kupovinu poklona supruzi, odnosno majci.

Od pretprošlog izdanja festivala odabrani filmovi ujedno ispunjavaju uvjete za utrku za nagradu Oscar.

Ulaznice se mogu rezervirati e-poštom (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije ili putem internetske stranice ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.