Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:57 / 20.09.2013.

Autor: Zdravko Kleva / Hina / T. Petrović Čemeljić

Manje novca za hranu, više za stipendije

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi pravilnik o studentskoj prehrani koji će osigurati ujednačenu kvalitetu i cijenu hrane za studente u cijeloj Hrvatskoj, danas je u Kampusu na Trsatu predstavio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Pravilnik stupa na snagu 1.listopada i po njemu će obrok koji je studente stajao 4,40 kuna sada plaćati 6,50 kuna. Od 2002. godine, od kada vrijedi dosadašnji pravilnik, broj studenata povećao se za 50 posto, a cijena obroka nije se mijenjala, rekao je ministar Željko Jovanović.

Po novom pravilniku puna se cijena obroka povisuje s 16,7 na 22,6 kuna, s time da će studenti plaćati 6,5 kuna, a ostalo će se subvencionirati. Cijena hrane koja nije nužna za kvalitetnu prehranu, poput deserta i pića, od sada će se subvencionirati s 50, umjesto dosadašnjih 74 posto.

Planirano je osnovati lokalna povjerenstva za kvalitetu prehrane koja će nadzirati normative i kvalitetu prehrane po sveučilištima. Novi pravilnik bio je nužan da bi se sustav studentskog standarda učinio održivim, rekla je pomoćnica ministra Ružica Beljo-Lučić.

Ministarstvo namjerava smanjivati neizravne potpore studentima putem subvencioniranja cijena pružateljima usluga u korist izravnih potpora, odnosno stipendija, kako bi studenti sami odabirali što će činiti s dobivenim novcem. Sredstva za studentski standard i za znanost neće se smanjivati nego rasti, zapošljavaju se novi znanstveni novaci te se osigurava stalno radno mjesto onima koji zadovoljavaju uvjete za docenta, rekao je Jovanović. dodavši da je njegovo ministarstvo najuspješnije po povlačenju novca iz europskih fondova.

Novca nema, ali sustav se mora održati, rekao je ministar Jovanović, i ovim pravilnikom započinjemo, proces zamjene neizravnih izravnim potporama, što je pravednije:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.