Hrvatski radio

Radio Rijeka

Manjine obogaćuju Europu, potpiši za raznolikost!

16.03.2018.

15:19

Autor: Neva Funčić

Foto: Manjinska inicijativa / Facebook

Foto: Manjinska inicijativa / Facebook

Foto: - / -

U Europi živi oko 340 autohtonih manjina, što znači da je svaki sedmi stanovnik Europe pripadnik nacionalne manjine ili etničke grupe. Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije pridružilo se inicijativi za usvajanje kriterija o zaštiti prava manjina za sve članice Europske unije.

Tim povodom su na riječkom Korzu do 17 sati organizirali potpisivanje peticije pod geslom "Niste sami. Milijun potpisa za raznolikost u Europi". Peticija će biti upućena Europskoj komisiji i Europskom parlamentu, kako bi na dnevni red uvrstili usvajanje seta pravnih akata koji se odnose na jezik i zaštitu kulture nacionalnih manjina, rekla je Milanka Grandić iz županijskog Vijeća srpske nacionalne manjine.

"Gotovo svatko je negdje manjina. Nama je želja da imaju podjednaka prava u zemljama EU jer manjine u nekim zemljama uživaju veliku zaštitu, dok su negdje, primjerice Romi koji u mnogim zemljama nemaju ni državljanstvo, potpuno nezaštićeni" kaže Grandić.

Prema aktualnim podacima, u 47 europskih zemalja djeluje oko 340 autohtonih manjina koje broje više od sto milijuna ljudi. Uz 24 službena jezika, u EU postoji i šezdesetak regionalnih ili manjinskih jezika kojima govori oko 40 milijuna ljudi.

Za inicijativu koju je pokrenula Federalistička unija europskih narodnih grupa (FUEN) do sada je diljem Europe prikupljeno više od 700 tisuća potpisa. Da bi inicijativa grupe građana uspjela, treba ju podržati više od milijun građana iz najmanje sedam zemalja članica EU.

Peticija će se u Rijeci moći potisati do 28. ožujka, a dostupna je i online, na adresama www.facebook.com/manjinskainicijativa/ https://manjinska-inicijativa.hr/ i https://ec.europa.eu/citizens-initiative/.

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.