Hrvatski radio

Radio Rijeka

Manjinske vjerske zajednice: ramazan u uvjetima koje zadaje pandemija

26.04.2020.

08:10

Autor: Tatjana Sandalj

Manjinske vjerske zajednice: ramazan u uvjetima koje zadaje pandemija

Manjinske vjerske zajednice: ramazan u uvjetima koje zadaje pandemija

Foto: - / -

Kao i svi, vjernici manjinskih vjerskih zajednica Primorsko-goranske županije ostaju doma, ali su svejedno aktivni, dijelom i u virtualnom svijetu. Predstavljamo poruke koje su poželjeli podijeliti s nama.

Kakav je ramazanski program ove godine, u specifičnim životnim uvjetima koje nam je zadala pandemija, te poruku muftije Aziza Hasanovića poslušajte i pročitajte na kraju ove objave.     

     Muslimani diljem svijeta počeli su u petak ramazanski post, a zbog pandemije koronavirusa vjernici će biti uskraćeni za uobičajena obiteljska okupljanja i molitvu u džamiji. 

Zbog ograničenja uvedenih u većini zemalja, džamije su zavorile vrata, a iftar, večernji obrok nakon cjelodnevnog posta, vrijeme kada se obitelj okuplja i dolaze susjedi, ne može se upriličiti kako to nalaže običaj.

Odnedavno, na YouTube kanalu Islamske zajednice u Hrvatskoj OVDJE možete pratiti prijenos džume uživo iz Zagrebačke džamije, a na istom mjestu može se pratiti i ramazanski program. Osim prijenosa džume, prenosti će se uživo mukabeli i dersovi, dvadeset minuta prije početka iftara. 

 

     Nedjeljnu propovjed pastora Baptističke crkve u Rijeci pročitajte OVDJE, a od 10 sati OVDJE možete pratiti bogoslužje. Giorgio Grlj piše: "Stranca koji se pridružio dvojici na putu u Emaus, prepoznali su u blagoslovu (Riječi) i lomljenju kruha. Naša nam osjetila i um ne omogućuju vidjeti stvarnost Uskrsa i zato nam je ostati u zajednici vjere koja blaguje od stola Gospodnjega i hrani se Riječju njegovom, i to nam jamči otvorene oči srca i otvoren um za spoznaju Boga i vječnosti."

 

     Ako trebate psihološku ili duhovnu pomoć u promjenama koje živimo, pastorica Evangeličke crkve u Rijeci Melanie Ivančević poziva da se porukom javite porukom na stranici OVDJE.

 

     Vjernici se svaki dan susreću s Bogom kroz čitanje Biblije i molitvu iz iskrena srca, poručuje pastor Evanđeoske pentekostnecrkve Krista Kralja u Rijeci Milan Špoljarić. Poziva vjernike da ove dane iskoriste svoje vrijeme za duhovnu izgradnju čitanjem Biblije i razgovora s Bogom.

"Biblija ima više od 1000 stranica, oko tri milijuna slova, 774.000 riječi, 31.102 retka i 1189 poglavlja. Stari zavjet zahtjeva oko 38 sati čitanja, a Novi zavjet 11 sati. Znači, za 49 sati možemo cijelu Bibliju pročitati, što predlažem da ove dane učinite", poručuje pastor.

Budući vjera dolazi od slušanja Riječi božje, bogoslužje EPC Krista Kralja možete od 10 sati pratiti OVDJE. "Molimo za brzi oporavak svih u bolestima i naše ekonomije. Mir i blagoslov svima!", istaknuo je pastor Špoljarić.

Hasanović: Zdravlje i život, to ima prioritet u islamu; HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.