Hrvatski radio

Radio Rijeka

Manjinske vjerske zajednice: Uskrs - srž poruke kršćanstva!

12.04.2020.

08:08

Autor: Tatjana Sandalj

Manjinske vjerske zajednice: Uskrs - srž poruke kršćanstva!

Manjinske vjerske zajednice: Uskrs - srž poruke kršćanstva!

Foto: - / -

Sretan Uskrs! Kao i svi, vjernici manjinskih vjerskih zajednica Primorsko-goranske županije ostaju doma, ali su svejedno aktivni, dijelom i u virtualnom svijetu. Predstavljamo poruke koje su poželjeli podijeliti s nama.

     Teofanija stigmatiziranog Boga je tema propovjedi što ju je za Uskrs pripremila članica Baptističke ckrve u Rijeci dr. Lidija Matošević. Promišlja značaj ukazanja Uskrslog Isusa koji, prema svjedočanstvu iz Evanđelja po Ivanu, na svom tijelu nosi rane, i to najprije grupi učenika te zatim posebno Tomi. Postavlja pitanje o razlozima zbog kojih je, od cijele galerije žena i muškaraca kojima je bilo teško povjerovati u stvarnost Isusova uskrsnuća, jedini Toma dospio u nadaleko poznatu sintagmu nevjerni Toma.

Tomin slučaj inzistiranja na dodirivanju Isusovih rana promatra se kao stav čovjeka koji, kroz mučno traženje, u Uskrslom koji na svom tijelu nosi rane, doživljava istinsku teofaniju. Tomina ispovijest vjere, pritom izriče srž poruke kršćanstva: da je dostojan slave samo takav Bog koji pati s čovjekom i stvorenjem te koji ne želi počinka sve dok i posljednja suza ne bude otrta, posljednja rana zacijeljena te posljednja nepravda iskorijenjena. Cijelu propovijed koju je pripremila dr. Matošević pronađite OVDJE. 

 

     Isusov i moj Uskrs - to je tema uskrsnog jutarnjeg bogoslužja u Evangeličkoj crkvi u Rijeci što ga od 10 sati možete pratiti OVDJE. O osobnim, primjerima ovozemaljskog Uskrsa, svjedočit će pastorica Melanie Ivančević i neki od članova zajednice.    

 

     Ovih dana slušamo o panici i strahu od smrti, a to nas brine, piše pastor Evađeoske pentekostne crkve Krista Kralja u Rijeci Milan Špoljarić. I nastavlja: "Smrt je kraj svakog života i to nitko ne može izbjeći. Sretni su oni koji poznaju onoga koji je rekao: Ja sam uskrsnuće i život - Isusa Krista! On je rekao: Tko vjeruje u mene ako i umre živjet će. (Ivan 11:25) Blagoslovljen svima Uskrs!" Više poslušajte u bogoslužju koje od 10 sati možete pratiti OVDJE.

 

      U tjednu koji je pred nama, u četvrtak 16. travnja, Židovi će, diljem svijeta, pa i članovi Židovske općine u Rijeci, završiti osmodnevno slavlje Pesaha, blagdana kojim se obilježava uspomena na izlazak židovskog naroda iz egipatskog ropstva te slavi sloboda na društvenoj i osobnoj razini.

"Židovski koncept slobode označava slobodu izbora i odgovornost za svoje postupke i radi se o moralnim izborima. A ujedno, to je i rođendan Židovskog naroda. Kada su Židovi dolaskom na Sinaj i sklapanjem Saveza s Bogom postali kao narod, nacija", rekao je Luciano Moše Prelević, glavni rabin u Hrvatskoj za HRT.

Ono što je bitno za Pesah je posljednja večera i to je dodirna točka s kršćanstvom. A duhovno zajedništvo svi moramo osjetiti, rekao je rabin Prelević u čestitci za Pesah i Uskrs koju možete pogledati OVDJE.

 

     Muslimani se pripremaju za početak mjeseca ramazana, ove godine od zalaska sunca 23. travnja. Odnedavno, na YouTube kanalu Islamske zajednice u Hrvatskoj OVDJE možete pratiti prijenos džume uživo iz Zagrebačke džamije, a na istom mjestu moći će se pratiti i ramazanski program. Osim prijenosa džume, prenosti će se uživo mukabeli i dersovi, dvadeset minuta prije početka iftara. 

Kakav je ramazanski program ove godine, u specifičnim životnim uvjetima koje nam je zadala pandemija, te poruku muftije Aziza Hasanovića pročitajte u nastavku:

evangelickauskrs2020-v3.jpeg

evangelickauskrs2020-v3.jpeg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.