Hrvatski radio

Radio Rijeka

Maras: Onečišćenje u Kostreni zabrinjava; poduzet ćemo sve da se ne ponovi

24.05.2016.

14:38

Autor: Damir Pijaca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kostreni ispred Inine rafinerije još su zaštitne brane. Podsjetimo, prije desetak dana, more i obala onečišćeni su loživim uljem iz Inine rafinerije. Prema Ininom priopćenju, loživo ulje je u sustav oborinske kanalizacije dospjelo u sklopu priprema za pokretanje rafinerije nakon remonta.

Uzrok je bila probušena drenažna cijev. Ovaj ekološki incident zabrinjava, rekao je obilazeći područje onečišćenja predsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Gordan Maras. "Zabrinuti smo, iako na prvi pogled izgleda da se vrlo brzo saniralo i onečišćenja više nema. Ali to ostavlja posljedice na cjelokupni zaljev i na more i na morski svijet", kaže Maras.

Dodaje da treba poduzeti sve da se takvo onečišćenje u Kostreni više nikada ne dogodi. "Ja ću ispred saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode napraviti jedan sastanak s INA-om i Ministarstvom zaštite okoliša da vidim kako bi ovdje u Kostreni, ali naravno i šire, bili mirni", zaključuje Maras. Sanacija onečišćenja mora i obale u Kostreni - još traje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.