Hrvatski radio

Radio Rijeka

Marčelja: Protivimo se akumulaciji Kukuljani i štitimo izvor Rječine

31.03.2023.

13:53

Autor: Neva Funčić

koji prizor!

koji prizor!

Foto: Zorica Zoretić / -

Posljednji je dan javne rasprave o novom prostornom planu Općine Jelenje. Iz inicijative Spasimo Ričinu upozoravaju da bi planirana izgradnja akumulacije i hidroelektrane Kukuljani bila pogubna za Rječinu. Načelnik općine Jelenje Robert Marčelja tumači da je ta akumulacija u državnom planu više od pet desetljeća, dok se ovim planom nastoji zaštiti izvor Rječine.

Javna rasprava na prijedlog IV. izmjena i dopuna prostornog plana Općine Jelenje traje do petka, 31. ožujka. Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja tumači da je posljednja izmjena prostornog plana bila 2007. godine, a novim dopunama plana naročito se poštuju vodozaštitne zone.


Najveća novost je promjena namjena prostora bivše šljunčare Dubina, koja je bila namjenjena gradnji golfskih terena. To zbog zabrane pesticida i zaštite vodenih tokova nije moguće, pa se 120 hektara zemljišta prenamjenjuje za lokaciju buduće sunčeve elektrane, dok je ostatak prostora namijenjen retenciji voda za vrijeme velikih kiša.


Načelnik Marčelja kaže i da je stiglo 70-tak zatjeva mještana za prenamjenu zemljišta, a sva se traženja odnose na prenamjenu poljoprivrednog u građevinsko zemljište. 

Svaki će zahtjev biti ocijenjen i odobren ovisno o vodozaštitnoj lokacije.

Načelnik Marčelja

Ističe i da se Općina Jelenje protivi gradnji akumulacije i hidroelektrane Kukuljani, koja je predviđena u prostornom planu Republike Hrvatske iz 1968. godine. Akumulacija nije izgrađena, a mi ćemo se boriti da ni ne bude, rekao je Marčelja te najavio da će prema nadležnom ministarstvu uputiti zahtjev o promjeni planova.


U novom prostornom planu Općine Jelenje definirana je zabrana potapanja izvora Rječine i zabrana bilo kakvih građevinskih zahvata na tom području, što je pomak u zaštiti rijeke u odnosu na dosadašnje dokumente, dodao je Marčelja. Poslušajte razgovor:

Robert Marčelja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.