Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:53 / 15.07.2019.

Autor: Vladimir Jurić, Hina

Marić: Niti jedan dan nisam radio bez pritisaka

Goran Marić o ostavci je izvijestio na potpisivanju ugovora u Novom Vinodolskom (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Goran Marić o ostavci je izvijestio na potpisivanju ugovora u Novom Vinodolskom (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Ministar državne imovine Goran Marić obavijestio je u Novom Vinodolskom novinare da je u ponedjeljak ujutro podnio neopozivu ostavku te da je zatražio aktivaciju saborskoga mandata. Poslušajte što je ministar Marić rekao novinarima.

"Radio sam pod strašnim pritiskom, postao sam meta. Nisam u stanju prihvatiti neviđeni udar na sebe i svoju obitelj", rekao je Marić iznenađenim novinarima dodavši kako "više nije dostupan jer je već vratio mobitel Ministarstvu".

U pisanoj ostavci koju je uputio premijeru Andreju Plenkoviću, Marić ističe kako neopozivu ostavku podnosi "u nastalim okolnostima i atmosferi teške medijske difamacije statusa i opstrukcije normalnog rada i djelovanja Ministarstva državne imovine" i njega kao ministra. 

"Ustvrđujem da Ministarstvo državne imovine, od samog utemeljenja, niti jednog dana nije radilo u mirnim i nesmetanim okolnostima. Radio sam pod gotovo programiranim pritiskom i okolnostima u kojima se poticala i prešutno odobravala stalna dvojba o organizacijskoj utemeljenosti Ministarstva i uspostavljanju potrebne regulativnosti statusa državne imovine", navodi Marić u ostavci.

Također kaže kako je jednako tako nepojmljiva i neprihvatljiva vrijednosna zamjena činjenica pri kojoj je "medijska orkestracija i stvaranje atmosfere linča prioritetnije od mirnog i razumnog uvida u vrijednost, domet i učinke državne imovine" u političkom, gospodarskom i društvenom prostoru Hrvatske. 

Pri tome je, dodaje Marić, neshvatljivo da je ozbiljan rad i procesi oživljavanja desetljećima zapuštene i otete državne imovine postao nebitan pred ciljanim rušiteljskim i dirigiranim medijskim pritiskom. "Uz svijest o veličini, značaju i dragocjenosti državne imovine, ali i spoznaju o nametnutim okolnostima, nisam u stanju pristati i izdržati neviđeni medijski i javni udar na dostojanstvo, mir i integritet moje obitelji. Uznemiravanje moje obitelji učinilo je sve druge razloge moje ostavke nebitnim", poručuje Marić u pisanoj ostavci premijeru Plenkoviću.

Bivšeg ministra državne imovine mediji su sumnjičili zbog poslova s nekretninama - kupoprodaje stanova te ulozi u obnovi dijela franjevačkog samostana u Zagrebu koji je prije osam godina pretvoren u studentski dom. Marića je počeo provjeravati i Uskok nakon otkrića portala Index o tome kako je Marić došao do stana u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu.

Poslušajte izjavu:

Marić: Niti jedan dan nisam radio bez pritisaka, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.