Hrvatski radio

Radio Rijeka

Marić: Višak prikupljenih novaca za Milu ne oporezuje se

03.04.2019.

13:00

Autor: Neva Funčić, HRT

Sretno Mila! - na semaforu uoči utakmice na Rujevici (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Sretno Mila! - na semaforu uoči utakmice na Rujevici (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Dvogodišnja Mila Rončević je sinoć, poslije 22 sata po hrvatskom vremenu, stigla u Philadelphiju. Dočekao ju je liječnički tim i odmah su počele pretrage. Milina liječnica u Rijeci, Jelena Roganović ponovno je zahvalila "nepreglednom broju ljudi" koji su pokazali empatiju.

Mila Rončević je put u SAD podnijela dobro, stigla je razigrana i raspoložena. Na čelu liječničkog tima je dr. Richard Aplenc, stručnjak za rijedak oblik leukemije od kojeg Mila boluje.

Uplate i donacije u humanitarnoj akciji za Milu višestruko su premašile očekivanja i iznos potreban za troškove liječenja. Prikupljeno je više od 37 milijuna kuna. Iz Zaklade "Nora Šitum", koja je na molbu roditelja prijavila humanitarnu akciju za Milino liječenje pod nazivom "Svi za Milu", zahvalili su svima te izvijestili da će preostali novac uplatiti prema nalogu mjerodavnog ministarstva na račun prve iduće humanitarne akcije ili više njih u Hrvatskoj, koja je odobrena za liječenje djece.

Milina liječnica u Rijeci, predstojnica Odjela za onkologiju i hematologiju Klinike za pedijatriju riječkog KBC-a Jelena Roganović rekla je kako je na odjelu na Kantridi trenutno na liječenju deset malih onkoloških bolesnika.

Ministar financija Zdravko Marić otklonio je dvojbe oko oporezivanja preostalog novca koji je prikupljen za liječenje malene Mile. Izjavio je da humanitarne, kao i aktivnosti građana kojima se prikuplja novac za liječenje, nabavu lijekova i slično ne podliježu oporezivanju jer nije riječ o dohotku te poručio da ni na višak prikupljenih novaca za tu namjenu nema oporezivanja.

Njihovim obiteljima zahvalila je na strpljenju i povjerenju te rekla kako je u proteklih nekoliko godina dječja onkologija proširena i dobro opremljena, zahvaljujući brojnim donacijama i akcijama građanskih udruga.

Doktorica Roganović istaknula je kako dosegnute standarde valja zadržati i u prostoru buduće nove bolnice. Naime, prema njoj dostupnim informacijama, za dječju onkologiju planiran je manji prostor od sadašnjeg, pa je u razgovoru za emisiju Tris Radio Rijeke naglasila da takav plan treba korigirati.

Istaknula je i kako je bolesnicima u riječkom KBC-u dostupan svaki lijek koji je u Europskoj uniji odobren. "Ono što ne možemo, to je primjenjivati eksperimentalne terapije i lijekove koji su još u fazi ispitivanja. Zato je dobro da su djeci, koja ne reagiraju na standardne terapije, dostupni i oblici liječenja koje hrvatsko zdravstvo ne može pružiti", rekla je doktorica Roganović. Poslušajte razgovor emitiran u Trisu te izjavu ministra Marića:

Marić: novac za liječenje ne podliježe oporezivanju, pripremio HRT

Jelena Roganović: Standard liječenja treba zadržati, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.