Hrvatski radio

Radio Rijeka

Marin Blažević postaje intendant riječkoga kazališta usprkos Hasanbegoviću

31.08.2016.

12:52

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obnašatelj dužnosti intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević i predsjednik Kazališnoga vijeća Nenad Šegvić, potpisali su danas ugovor kojim Blažević 1. prosinca ove godine postaje intendantom riječkoga kazališta.

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio je odluku Gradskoga vijeća Rijeke o imenovanju Marina Blaževića za intendanta, a žalbu zbog te odluke Grad Rijeka uputit će Upravnome sudu Republike Hrvatske.

Kako je na konferenciji za novinare u HNK-u Ivana pl. Zajca, čija se zgrada preuređuje, rekao gradonačelnik Vojko Obersnel, tehnička Vlada ne smije uoči izbora donositi odluku o imenovanju i razrješenju. Stoga je u Gradu i HNK-u smatraju nevažećom, odnosno nepostojećom.

"Ako želite Ministarstvo kao partnera, pazite koga birate za intendanta", rekao je Hasanbegović Obersnelu i riječkom pročelniku za kulturu Ivanu Šararu, na posljednjem sastanku o tituli Rijeka EPK 2020. Takav je odnos neprihvatljiv, smatra Šarar i dodaje da bi bilo bolje da je ministar rekao: "Mi smo Hrvati, vi Riječani niste Hrvati, mi hoćemo hrvatsko kazalište." 

Marina Blaževića kao intendanta prihvaća Kazališno vijeće HNK-a Ivana pl. Zajca i podržava njegov program. Novi intendant smatra da je odluka ministra Hasanbegovića međunarodni kulturni skandal su program prihvatili stručni i kompetentni, što se za njega ne može reći.

"Sve ono što se tvrdi u obrazloženju Hasanbegovića, da nečega u programu nema, svega toga očigledno ima. Iz čega proizlazi sasvim jasno da je odluka isključivo politička, ideološka i ucjenjivačka", kaže Blažević. Sudionici današnje konferencije za novinare nadaju se da će budući ministar kulture potvrditi Blaževića, a ako ne - o slučaju će odlučivati Upravni sud. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.