Hrvatski radio

Radio Rijeka

Marin Dvorničić iz Opatije u završnici hrvatskoga natjecanja mladih kuhara

02.03.2016.

09:29

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Marin Dvorničić iz Opatije prošao je u završnicu natjecanja za mlade kuhare Metro Junior Top Chef, održanome jučer u kastavskom restoranu "Kukuriku". Uz njega su se u finale plasirali i Filip Gunjača iz Pule te Tina Đerek iz Splita.

Sudionici sučeljavanja Metro Junior Top Chef u Kastvu: Marin Dvorničić, Ugostiteljska škola Opatija - inspirira ga spajanje okusa i stvaranje vlastitih kreacija; odlučio postati kuhar jer želi da drugi uživaju u hrani koju priprema * Tina Đerek, Turističko ugostiteljska škola Split - najbolja je u glavnim jelima i desertima, afinitet prema kuhanju pokazala već sa šest godina * Filip Gunjača, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula - odlučio postati kuhar još u šestom razredu osnovne škole; uživa u kuhanju jer mu omogućuje da pokaže svoju kreativnost i osobnost * Petra Mitrović, Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar - najviše voli pripremati umake, a inspiriraju je hrvatski kuhari koji s lakoćom pripremaju kreativna jela; idol u struci joj je Dino Galvagno * Endy Cvitko, Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića Poreč - smatra da je kulinarstvo grana umjetnosti u kojoj ima slobodu osmišljavanja i izvedbe jela; želja da stvori nešto novo i originalno inspirira ga u kuhanju * Antonijo Majetić, Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac - najveću inspiraciju nalazi u bogatstvu namirnica, okusa te upoznavanju novih načina pripreme hrane. 

Mladi kuhari morali su impresionirati žiri jelom od zadanih namirnica: brancina, svježega koromača, kelja i svježih šparoga, uz dodatak maslinova ulja te suhih i cherry rajčica. 

"Sretan sam zbog pohvala koje sam dobio od žirija. Danas sam pripremao zapečeni brancin u foliji, u koju sam prethodno umotao kravlju skutu i svježe marinirane repove jadranskog škampa, a sve zajedno servirao sam s prokulicama u krušnim mrvicama", rekao je Marin Dvorničić, najbolji među finalistima.

Mentor Nenad Kukurin, uz članove žirija Marinka Blečića i Helene Lončar, budno je pratio kako maturanti barataju namirnicama i raspoređuju vrijeme. "Počašćen sam pozivom da budem mentor mladim kuharima jer sam uvjeren da ovakvim projektima potičemo razvoj mladih ljudi i dajemo im šansu da se s vremenom izgrade u prave profesionalce. S obzirom na vrlo kratko vrijeme koje su imali na raspolaganju i početne probleme s filetiranjem brancina, vrlo sam zadovoljan konačnim rezultatom", izjavio je Kukurin, glavni kuhar i vlasnik hotela "Kukuriku".

Finalisti će, uz još trojicu kolega koji su bili najbolji na prethodnome sučeljavanju u Zagrebu, sudjelovati u trodnevnoj edukaciji u kulinarskom institutu "Kul IN" u Sisku, pod vodstvom Nenada Kukurina, Ante Udovičića i Marija Mihelja.

U finalu u travnju kandidati će dobiti namirnice i jelo koje moraju pripremiti, a najbolji će osvojiti dvomjesečnu edukaciju na kulinarskom institutu "Kul IN", koji s ALMA la Scuola Internazionale di Cucina Italiana razvija programe profesionalnog usavršavanja kuhara. Tri najbolja kandidata otputovat će na prestižno kulinarsko natjecanje Bocuse d'Or koje se održava u Budimpešti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.