Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:17 / 08.11.2019.

Autor: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Mario Antolić novi je ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak

Planinarski dom na Risnjaku (Foto: Dora Vujnović)

Planinarski dom na Risnjaku (Foto: Dora Vujnović)

Foto: - / -

Mario Antolić je novoimenovani ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak, jedinog takvog zaštićenog područja u Primorsko-goranskoj županiji. Novog ravnatelja očekuje nastavak provedbe niza važnih projekata zaštite prirode, kao i bolje turističke popularizacije prirodnih posebnosti.

U projektima turističke popularizacije Nacionalnog parka Risnjak, novi ravnatelj javne ustanove Mario Antolić, posebno važnim smatra suradnju sa školama, te nastojanje da se prirodne vrijednosti zaštićenog područja prezentiraju djeci. Iskrena dječja reakcija je, tvrdi, najbolji pokazatelj, koliko je netko uspješan u promotivnim aktivnostima.

U tu se priču, prema Antoliću, odlično uklapa i za iduću godinu najavljeni dovršetak izgradnje edukativno-volonterskog centra u naselju Crni Lug. Dosad organizirane utrke stazama risnjačkog masiva su se također potvrdile kao dobar promotivno-turistički sadržaj, pa su nedavno održani pregovori o organizaciji još jednog i dosad najopsežnijeg avanturističkog natjecanja tijekom svibnja iduće godine.

Od aktualnih projekata zaštite prirode, osim onih koji se odnose na očuvanje velikih zvijeri, ravnatelj Antolić priželjkuje i nastavak aktivnosti čišćenja izvora rijeke Kupe od stabala čije je urušavanje, uslijed elementarnih nepogoda, smanjilo protočnost vode.

Veliki izazov za Nacionalni park Risnjak bit će i daljnji razvoj sustava upravljanja nad Bijelim i Samarskim stijenama, jer se radi o području strogog rezervata s najvišim stupnjem zaštite prirodnih posebnosti.

Ravnatelj Antolić je svjestan da je riječ o planinarima privlačnom lokalitetu, te jasno daje do znanja kako uprava Nacionalnog parka ne namjerava preuzeti ulogu strogog policajca i ljudima braniti dolazak. Sve se to, kaže, može regulirati, kvalitetnim edukativnim aktivnostima i dobrom organizacijom čuvarske službe. 

Novoimenovani ravnatelj NP Risnjak Mario Antolić (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Novoimenovani ravnatelj NP Risnjak Mario Antolić (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.