Hrvatski radio

Radio Rijeka

Marišćina će za dva tjedna moći prihvatiti sav Čistoćin otpad

19.10.2015.

15:35

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina trebao bi početi raditi u većem kapacitetu za najviše dva tjedna, pa će konačno moći preuzeti sav otpad što ga Komunalno društvo Čistoća prikupi na svojem području djelovanja. U Čistoći tvrde da toliko još mogu čekati.

Prvi hrvatski centar za gospodarenje otpadom u probnom je radu od kraja srpnja. Čistoća stoga i dalje 70 posto prikupljenog otpada odvozi na druga hrvatska odlagališta. Krizni Eko stožer Marišćina upozoravao je javnost na više od četiri tisuće tona miješanog otpada odvezenih na odlagališta u Labinu i Donjem Miholjcu.

"To jesu velike količine i navod Eko stožera je točan", rekla je Marina Babić Brusić iz Čistoće i dodala da su te podatke oni dali Eko stožeru. Udruga ih zlorabi plašeći javnost izjavama kako Čistoća i dalje neovlašteno odlaže otpad u okviru faze 0-1 na Marišćini, objasnila je Babić Brusić.

"KD Čistoća, otkako nema dozvolu, na Marišćini nije odložilo ni grama" dodaje glasnogovornica, navodeći da su jedini radovi što ih tamo izvode oni na održavanju i polaganju pokrivnog materijala te da se tek na manjem dijelu pretovaruje u velike kamione koji taj otpad odvoze u druge djelove Hrvatske.

U mjesec i pol za to je utrošeno 1,4 milijuna kuna. Krizni Eko stožer upozorio je da je riječ o velikim troškovima za koje se boje da će ih Čistoća, u Energovom stilu, svaliti na leđa građana. I to iz Čistoće demantiraju: povećanja neće biti, ali ni nove opreme jer, do punoga rada Marišćine, zbrinjavanje otpada diljem Hrvatske plaćaju svojim novcem.

Ipak, za koji dan Čistoća očekuje i odgovor Fonda za zaštitu okoliša koji često odobrava financijsku pomoć za ovakve slučajeve. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.