Hrvatski radio

Radio Rijeka

Marišćina u očekivanju "privremene dozvole s neograničenim rokom trajanja"

27.02.2017.

16:12

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijski Centar za gospodarenje otpadom na Marišćini, uz povremene zastoje, trenutno radi s pola kapaciteta, uz tromjesečnu privremenu dozvolu. Doprema se samo otpad s područja riječke "Čistoće", rekao je direktor Centra Josip Dedić.

Direktor je s rezultatima i planovima danas upoznao predstavnike strukovnih skupina komunalaca, gospodarenja otpadom i zaštite okoliša u Županijskoj gospodarskoj komori Rijeka.

Do kraja idućeg mjeseca očekuje se i dovoz otpada s područja Novog Vinodolskog, Crikvenice te Cresa i Lošinja, a potom i s liburnijskog područja. "Tako da ćemo u sljedeća dva do tri mjeseca početi raditi punim kapacitetom, uklanjajući sve biološke, tehnološke i informatičke nedostatke", rekao je Josip Dedić.

Priznaje Dedić da ima i sigurnosnih neodstataka, ali ističe da je riječ o sigurnosti radnika, a nikako o utjecaju na okoliš. O utjecaju državne politike na Županijski centar, predsjednica riječkoga Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac nema dobro mišljenje: "Država je ta koja je izdala i lokacijske i građevisnke dozvole, pa mislim da stvarno nije u redu da sada koče taj projekt kada je gotov", smatra Pešić Bukovac.

Predsjednik strukovne udruge i direktor liburnijskoga "Komunalca" Hermino Mrak drži da je Marišćina vrijedan objekt i očekuje skori rad punim kapacitetom, ali novim pilot-projektima na području Opatije i Mošćenićke Drage potiču i izdvajanje na kućnom pragu: "To bi trebalo smanjiti ukupnu količinu otpada koji će se voziti na Marišćinu, i time smanjiti troškove koji će se plaćati za zbrinjavanje na centralnom deponiju", kaže Mrak.

Privremena dozvola Županijskom centru za gospodarenje otpadom vrijedi još šezdesetak dana. Trajnoj dozvoli bi doprinijela izmjena Zakona o pravu gradnje, koja ide u saborsku proceduru. No što ako privremena dozvola istekne prije no što se dobije trajna? "Ide nova privremena dozvola s neograničenim rokom trajanja, bez ograničenog roka trajanja, da budem konkretniji. Vidjet ćemo kad dođe taj oblik", pojasnio je direktor Josip Dedić. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.