Hrvatski radio

Radio Rijeka

Marišćina: Uzrok neugodnih mirisa otkrit će novi uređaj - "elektronski nos"

23.08.2018.

14:34

Autor: Radio Rijeka

Olfaktometar kojim će se mjeriti kvaliteta zraka u Marišćini (Foto: Ekoplus)

Olfaktometar kojim će se mjeriti kvaliteta zraka u Marišćini (Foto: Ekoplus)

Foto: - / -

U Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina kvalitetu i intenzitet podražaja odsad će mjeriti tzv. elektronski nos, odnosno olfaktometar. Budući da se mještani Viškova žale na pojave neugodnih mirisa, ovaj bi uređaj trebao pomoći u pronalaženju uzroka.

Uređaj je nabavljen u Kanadi, prvi je takav u Hrvatskoj, a revolucionaran je utoliko što prvi put laboratorijske uvjete, za koje je olfaktometrija vezana, prenosi na teren. Ekoplus i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ potpisali su ugovor o korištenju olfaktometra, tzv. elektronskog nosa koji oponaša način djelovanja olfaktornog sustava čovjeka. Olfaktometar može vrlo precizno procijeniti količinu i intenzitet podražaja i tako pomoći u bržem pronalasku i otklanjanju uzroka povremene pojave neugodnih mirisa.

Predsjednik Uprave Ekoplusa Josip Dedić naglasio je kako je smanjenje utjecaja Centra na život mještana jedan od prioriteta i zato se uz ostale aktivnosti odmah krenulo i s ugovaranjem suradnje za što bržu primjenu uređaja na terenu. "S jedne strane smo suočeni s prijavama mještana o pojavi neugodnih mirisa, s druge strane mjerni uređaji nemaju zabilježena prekoračenja i primjenjuju se sve upute dobivene tijekom inspekcijskih nadzora. Ipak, trebamo uzeti u obzir kako je riječ o otpadu i da pojava neugodnih mirisa nije nemoguća, ali je važno otkriti uzrok i preventivno djelovati. Vjerujem da će nam ovaj uređaj u tome pomoći", ističe Dedić.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ nadzire rad mjerne postaje za kontrolu kvalitete zraka u Marčeljima u Viškovu, čiji su rezultati mjerenja javno dostupni na mrežnim stranicama Ekoplusa i NZZJZ, istaknuo je ravnatelj Zavoda, prof.dr.sc. Vladimir Mićović. "Neugodni mirisi ne moraju nužno imati izravan utjecaj na zdravlje, no nelagodom koju izazivaju utječu na kvalitetu života", dodaje.

Olfaktometar SCENTROID SM 100 prvi je takav uređaj u Hrvatskoj za detekciju neugodnih mirisa. Predstavio ga je voditelj Odsjeka za kontrolu kvalitete vanjskog zraka NZZJZ PGŽ-a Goran Crvelin. "Kada govorimo o mirisima, postoje različiti pragovi detekcije i osjetilna percepcija se razlikuje od osobe do osobe pa govorimo o subjektivnom dojmu, međutim, intenzitet je nešto što je moguće izmjeriti. Uvođenje ovog uređaja u terenski rad nije zakonska obveza, nego nadstandard kojim se želi pomoći u procesu postizanja veće kvalitete života mještana koji žive u neposrednoj blizini Centra i pomoći u prevenciji neugodnih mirisa bez obzira na intenzitet i učestalost", objasnio je Crvelin.

Primjenu novog uređaja pozdravlja i Općina Viškovo koja je početkom godine osnovala Radnu skupinu za praćenje kakvoće zraka koju čine predstavnik NZZJZ PGŽ, predstavnik Primorsko-goranske županije, predstavnik Mjesnog odbora Marčelji, predstavnik Ekoplusa i predstavnik Općine Viškovo. Radna skupina redovito prati stanje kvalitete zraka, mjerenja neugodnih mirisa o čemu izvještava načelnicu Općine Viškovo.

Foto: Ekoplus

Foto: Ekoplus

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.