Hrvatski radio

Radio Rijeka

Marko Filipović: Očekujem ispriku HRT-a građanima Rijeke

08.09.2021.

11:28

Autor: Dora Vujnović

Screenshot: HRT

Screenshot: HRT

Foto: - / -

U povodu nedavno emitiranog dokumentarnog serijala “Fiume crno - crveno Rijeka” u produkciji Istra filma i HRT-a gradonačelnik Rijeke Marko Filipović javnosti se obratio priopćenjem. Podsjetimo kako je ranije ovoga tjedna i župan Zlatko Komadina uputio otvoreno prosvjedno pismo upravi HRT-a.

Priopćenje gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića prenosimo u cjelosti:

"Serijal HRT-a i Istra filma "Fiume crno - crveno Rijeka" ovih je dana uspio uvrijediti i povrijediti veći broj građana Rijeke. I mene osobno.

Zato najmanje što od HRT-a očekujem, u ime svih koje je ovaj dokumentarni serijal uvrijedio, jest – isprika. A potom i njegovo uklanjanje iz rubrike "Dokumentarne serije" u javno objavljenoj videoteci HRT-a jer vrvi brojnim samoprozvanim "stručnjacima" i neutemeljenim tezama koje vrijeđaju građane Rijeke svih nacionalnih pripadnosti što znači da se tu ne radi ni o kakvom dokumentarizmu nego o čistoj provokaciji u šest koraka.

Iznos koji je 2018. godine za ovaj serijal HRT ugovorio s Istra filmom iznosi 316.771,80 kn (bez PDV-a). U tom iznosu sudjelujemo i svi mi - građani Rijeke koji plaćamo TV pretplatu nacionalnoj javnoj televiziji. Zauzvrat dobivamo kvazi-dokumentarac o Rijeci čiji sinopsis i popis sudionika te vjerodostojnost njihovih izjava očito nitko s HRT-a nije ni pogledao, a kamoli provjerio ili stavio u ikakav kontekst. A ako ipak jest – onda je situacija još gora – onda HRT kao nacionalna javna televizija, koja između ostaloga ima i obrazovnu ulogu, aktivno sudjeluje u falsificiranju riječke davne i nedavne prošlosti. I to je onda – nedopustivo, jer na taj način HTV niti ispunjava svoju obrazovnu ulogu, niti informativnu, niti nas zabavlja, a sada nas još i – vrijeđa.

O autorskoj ideji ovog serijala, koja je očito bila prožeta samo nesnošljivošću prema Rijeci i građanima Rijeke, nemam što posebno reći jer vjerojatno svatko može HRT-u ponuditi scenarij, sinopsis i ideju, a na Povjerenstvu HRT-a je da izabere ili ne izabere financirati ponuđeno. I stoga ogromna odgovornost za cijeli ovaj uradak leži na HRT-u kao nacionalnoj javnoj televiziji.

U ovom filmu o Rijeci govore mnogi, a kako čujem ovih dana, mnogi su i odbili biti dio ovog projekta kada su pročitali autorove osnovne teze i pitanja. Neki su unatoč tome pristali i, nažalost, svojim su sudjelovanjem dali kredibilitet i onima iza kojih ne stoji apsolutno – ništa: nikakvo znanje, nikakva stručnost, nikakvo razumijevanje povijesti, još manje sadašnjosti. Takvi krajnje upitni "autoriteti", koji se pojavljuju u ovom "dokumentarnom uratku" u povećem broju, izgradili su osnovnu crtu i ton serijala. Ti "izabranici" zapuhali su u isti desničarski rog i još se jednom suglasno obrušili na otvorenu Rijeku koja im je trn u oku, Rijeku koja se svoje burne povijesti ne srami i koja ponosno živi svoju sadašnjost.

Nemam namjeru secirati svih šest napornih epizoda cijelog serijala i ispravljati rečenicu po rečenicu koje bacaju ljagu na naš grad. Povjesničar nisam da bih se stručno osvrtao na potpune promašaje izrečene o riječkoj povijesti - to će, uvjeren sam, učiniti struka. I, kako čitam, struka već reagira.

Moja je namjera ovim priopćenjem zatražiti javnu ispriku HRT-a Rijeci te poručiti građanima Rijeke da sam ovim sramotnim uratkom Istra filma i HRT-a zgrožen kao i svi otvoreni slobodnomisleći ljudi koji ne žele da se neutemeljenim tvrdnjama blati naš grad, naš način života koji se oduvijek temelji na međusobnom uvažavanju i poštovanju.

Ovaj je "masterpiece" od serijala tek jedan nosač pokvarenih zvukova i slika koji ponajmanje govori o Rijeci, a ponajviše o količini antipatije koju pojedinci zastupljeni u filmu osjećaju prema ovom gradu.", rekao je gradonačelnik u svojem priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.