Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Marko Polo" prevezao papamobil preko Jadrana za Sarajevo

04.06.2015.

11:03

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sinoć je na Jadrolinijinom brodu "Marko Polo" prevezen je papamobil kojim će se papa Franjo voziti tijekom svog posjeta Sarajevu u subotu 6. lipnja.

Brod je prevezen u sklopu redovne trajektne linije iz talijanske Ancone prema Splitu, odakle nastavlja put do Sarajeva.

Papa Franjo u će u Sarajevu boraviti u subotu od 9 do 20 sati, a predviđeno je da će se susresti s Predsjedništvom BiH, svećenicima i mladima, a sudjelovat će i na ekumenskom i međureligijskom susretu u Franjevačkome međunarodnom centru. Poglavar Katoličke crkve u 11 sati će održati misu i propovijed na Koševu. 

Papamobil je neslužbeni naziv za posebno konstruirano vozilo kojim se papa koristi tijekom svojih službenih posjeta, a omogućuje da papu može vidjeti mnoštvo ljudi. Prvi papamobil koristio je papa Pavao VI. na Trgu svetog Petra 1976. godine. Tada je to bio prilagođeni model Toyotinog vozila Land Cruiser.

Od tada se izmijenilo mnogo različitih modela papamobila, od kojih su neki imali neprobojna stakla (uvedena nakon atentata na papu Ivana Pavla II. 1981. godine), no ima i onih otvorenih. Različiti modeli papamobila omogućuju Vatikanu da izabere najprikladniji za svaku pojedinu priliku, ovisno o sigurnosnim rizicima te trajanju i brzini vožnje.

Fotografije papamobila na "Marku Polu" snimila je posada broda. Pogledajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.