Hrvatski radio

Radio Rijeka

Marochini: Voda će sigurno uskoro poskupiti, a o potezima Vlade ovisi kada

25.08.2022.

13:53

Autor: Neva Funčić

Riječka voda

Riječka voda

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

U Rijeci i okolici uskoro će porasti i cijena vode, a odluka o toma kada i za koliko ovisi o mjerama vlade, rekao je u programu Radio Rijeke direktor riječkog Vodovoda i kanalizacije Andrej Marochini.


Marochini tumači kako ljeti električkim pumpama crpe vodu iz izvorišta Zvir, a posljednji račun za struju je trostruko veći. Do 30. srpnja je prema dvogodišnjem ugovoru s HEP-om godišnja cijena električne energije za ViK bila 6,9 milijuna kuna. 


Na raspisanu javnu nabavu stigla je jedna jedina ponuda na 30,5 milijuna kuna. Iako je to povećanje od 350 posto, nije bilo izbora i mi smo ugovor potpisali tako da od prvog kolovoza radimo s tom povećanom cijenom, rekao je Marochini. Najavljuje kako taj trošak moraju uklopiti u cijene svojih usluga, no za izračun čekaju odluke Vlade o cijenama vodnih usluga. Direktor riječkog vodovoda najavljuje da će nove cijene nastojati formirati tako da budu priuštive korisnicima u Rijeci i ostalih osam jedinica lokalne samouprave koje opskrbljuju vodom.


Područje Krka i Luburnije zbog suše ovog ljeta opskrbljujemo dodatnim količinama vode i to po starim cijenama, rekao je Marochini te dodao da to mogu podnijeti, ali ne duže vrijeme. 


Tumači kako KD Vodovod i kanalizacija koristi sedam izvorišta, a najveća su izvor Rječine i Zvir, nepresušan izvor pitke vode na 5 metara nadmorske visine u centru grada Rijeke. Kad Rječina u svibnju presuši, voda se električnim crpkama iz Zvira pumpa u vodospreme, za što treba znatno više struje nego pri prirodnom padu vode iz Rječine, kaže Marochini. 


Navodi i kako ViK ima 1011 kilometara vodovodne mreže, od kojih su dijelovi stari i više od sto godina. Trenutno na mreži imaju 35 do 37 posto gubitaka, a programom Hrvatskih voda čiji su korisnici je plan smanjiti gubitke na 25 posto. 


Za projekt poboljšanja vodne i komunalne infrastrukture, za rješavanje odvodnje, zamjenu vodovodnih ogranaka i izgradnju pročišćivača otpadnih voda ugovoreni su poslovi vrijedni milijardu kuna, a slijedi potpisivanje dva nova ugovora do iznosa od 1,76 milijardni kuna, rekao je Marochini. 


Područje Jelenja i Čavli ostalo je izvan ovih ugovora, no već smo pripremili plan nastavka, kako bi cijelo područje riječke aglomeracije obnovili u ovom investicijskom projektu stoljeća, najavio je direktor riječkog Vodovoda i kanalizacije. 


Poslušajte razgovor:


Andrej Marocchini o poskupljenju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.