Hrvatski radio

Radio Rijeka

Marušić: Na cijenu goriva država treba utjecati trošarinama!

22.06.2022.

14:06

Autor: Tatjana Sandalj

Benzinska crpka

Benzinska crpka

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Zbog skupog goriva, vozači bi mogli malo štedjeti na gasu, pa će ceste biti sigurnije. Zašto prometni stručnjak Željko Marušić misli suprotno: da će, zbog različitih cijena goriva, ceste biti nesigurnije?

Više cijene goriva dovode do štednje, posljedično i do manje prometa na cestama koje onda postaju sigurnije. Ali, misli Željko Marušić, najavljena mjera vlade o uvođenju razlike u cijenama goriva na crpkma koje su smještene uz autoceste u odnosu na one smještene uz druge prometnice, može izazvati negativne efekte.


Takva mjera nije novost, podsjeća Marušić, ona se desetljećima primjenjuje u Njemačkoj, Francuskoj i Italiji. Ali, na našim cestama su ljeti turisti iz Češke, Slovačke, Poljske kod kojih takva mjera ne postoji. Ti gosti vrlo često koriste dizelsko gorivo koje bi bilo 11 posto skuplje, pa je vjerojatno da će ovakva mjera promijeniti njihov način kretanja po hrvatskim cestama. 


Marušić je upozorio i na moguću nestašicu goriva, ali i moguću situaciju u kojoj će mali distributeri morati zatvarati crpke. Dodatno će se pogoršati održavanje vozila 'na crno' što će dovesti do još niže kvalitete automobila na cestama.


Predlaže da na cijenu goriva država utječe smanjenjem trošarina, možda i ukidanjem trošarine na ograničen vremenski rok, a kako to tumači, poslušajte u nastavku:

Tris: prometni stručnjak Željko Marušić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.