Hrvatski radio

Radio Rijeka

Maškarani rally Pariz-Bakar: alegorijske priče i zoološki vrt

23.01.2016.

18:19

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Autoklub Rijeka, koji ove godine slavi 70. obljetnicu, organizirao je danas 25. maškarani rally Pariz-Bakar, najstariju prateću manifestaciju Riječkog karnevala. Ispratili smo ih s Pariza i riječkog Korza. Prvo mjesto među licenciranim vozačima sportašima zauzela je Ljiljana Kamenar – Torta.

Među nelicenciranim vozačima pobijedio je Vrag, Nikola Dorić ispred Shopping kraljice Denisa Krušvara i Vragova Predraga Živkovića. Bodul Dakar Team Goran Bujić bio je prvoplasirani oldtimer, a Snješko Vedran Sochor prvi među motoristima. Safari Rupa Damjan Iskra pobijedio je u kategoriji terenaca, lakih dostavnih i gospodarskih vozila.

Uz 25. rođendan, Maškarani rally prisjetio se jedne od starih ruta, pa su danas ponovno bili na Orehovici, Svilnom, Čavlima, Cerniku, Mavrincima, Kukuljanovu i Škrljevu. Sportski dio individualnih vožnji i vožnji spretnosti odradili su od Kostrene do Bakra.

Najoriginalnije maskirana osoba: Mačka. Najoriginalnije maskirana grupa: Dalmatineri. Najoriginalnije maskirano vozilo: Shopping kraljice. Najoriginalnije teretno vozilo: Safari Rupa. Najudaljeniji sudionik: Princ na bijelom konju Alen Dinić iz Supetra s Brača. Najneodoljivija grupa: Piloti. Najbrojnija grupa: Zastupnici, Vavik kontra. Najoriginalniji moto jahač: Snješko Vedran Sochor. Dodijeljen je i Prijelazni pehar za najuspješniju karnevalsku grupu koja će se pojaviti i na Međunarodnoj karnevalskoj povorci, a osvojila ga je grupa Draške maškare s maskom Vesele rožice.

Zapravo je, osim Rijeke, jedino Bakar od početka u toj rally priči, a dogradonačelnik Bakra Tomislav Dundović ističe da je to nešto s čim neizostavno računaju i čemu se svake godine vesele, kao i ostatku maškaranih događanja u gradu.

Pedeset i dva vozila krenula su s Pariza: tristotinjak maškaranih sudionika, vozača, pratnje, sudaca. Tomislav Šepić iz Autokluba Rijeka potvrdio je da su u veselom i šarenom društvu sudionici, osim iz Rijeke i okolice, iz Buzeta, Pazina, Brača, Supetra, Zagreba. 

A u povorci automobili, kombi-vozila, terenci, motocikli. Što se maski tiče, pravi mali zoološki vrt divljih zvijeri i domaćih životinja, zmajevi, filmski likovi, ali i prave male alegorijske priče. Maškarani rally Pariz-Bakar, tradicionalno, osim najboljih motosportaša nagrađuje i najbolje maskirane.

Pogledajte galeriju i poslušajte dio atmosfere:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.