Hrvatski radio

Radio Rijeka

Masterclass na Lošinju: u luksuznoj "Alhambri" predstavljena toskanska vina

01.07.2017.

16:06

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na posljednjem lošinjskom enološkom Masterclassu prije vrhunca turističke sezone, u Boutique Hotelu Alhambra, uz ekskluzivnu večeru glavnog chefa restorana "Alfred Keller" Melkiora Bašića, predstavljena su vina toskanske vinarije Tenuta di Biserno.

Šest vina ove vinarije iz Toskane, koju je osnovao jedan od pionira proizvodnje visokokvalitetnih vina u Italiji Lodovico Antinori, predstavio je direktor vinarije Niccolo Finizzola. Snažna i elegantna vina pratila su večeru u šest sljedova u stilu mediteranske kuhinje.

Na jelovniku chefa Melkiora Bašića našli su se kruška sa skutom, kanoći s polusušenim rajčicama i pestom od pistacija, paccheri s pjenom od sira, filet tune u sezamu i začinskom bilju te tagliata di chianina s domaćom palentom. Sklad okusa posebno su dočarala vina berbe Biserna – Bibbona iz 2012. i raritetnog Lodovica, berba 2013. godine.

Melkior Bašić u posljednjih je nekoliko godina pozicionirao à la carte restoran "Alfred Keller" upravo po izraženom segmentu visoke kuhinje, a ima i vinoteku s više od 350 domaćih i stranih etiketa. Francuski vodič za restorane Gault&Millau restoranu je dodijelio dvije kuharske kapice i 15 bodova te ga uvrstio na listu najboljih restorana za 2017. godinu.   

Na ovogodišnjim masterclassovima predstavljene su probrane vinske etikete triju vinarija s Plešivice i glasovitih Château Mouton Rothschild vina iz Francuske. Lani su svoja vina predstavili Benvenuti, svjetski poznata Sassicaia, Opus One te Goriška brda. Organizacijom enoloških masterclassova u Boutique Hotelu Alhambra na Lošinju želio se renomirane vinske etikete približiti široj publici, posebice one koje nisu u velikoj mjeri zastupljene na tržištu, a uživaju naklonost istinskih poznavatelja vrhunskih vina, priopćili su iz lošinjske Alhambre.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.