Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mataja-Mafrici: Oporba bez primjedbi, a novac propada!

03.11.2022.

14:07

Autor: Neva Funčić

Marko Mataja Mafrici

Marko Mataja Mafrici

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Iako je prošlo više od tjedan dana od odbijanja prijedloga rebalansa proračuna Primorsko-goranske županije s povećanjem od 39.2 milijuna, oporba se nije oglasila. Nije se pojavila niti jedna njihova primjedba ni zahtjev, rekao je na konferenciji za novinare u Rijeci predsjednik SDP-ovog kluba vijećnika Marko Mataja-Mafrici.


Podsjetio je da je na sjednici Županijske skupštine u Opatiji 26. listopada u drugom rebalansu predloženo povećanje proračuna za 2.4 posto. 


Izvorni proračun za 2022. iznosio je 1.53 milijarde kuna, a prvim rebalansom povećan je na 1.65 milijardi. Za rebalans su glasala 22 vijećnika vladajuće koalicije i dvoje vijećnika političke platforme Možemo, protiv su bili nezavisni vijećnici Iva Rinčić i Boris Popović, a suzdržano je bilo ostalih 16 nazočnih vijećnika, među kojima HDZ-ovi, oni iz Unije Kvarnera i Akcije mladih te nezavisni vijećnik Davor Štimac. 


Županijsku skupštinu čine 44 vijećnika, a za izglasavanje rebalansa potrebno je da prijedlog podupre natpolovična većina.  


Mataja Mafrici je upozorio da je veći dio novca bio namijenjen za pokriće povećanih troškova u školstvu i zdravstvu, kao i sanaciju goranskih cesta nakon poplava. 


Na rebalansu je bilo i 2,5 milijuna kuna dodatnih prihoda lučkih uprava, koje treba uložiti u pomorsko dobro do kraja godine. 


Projekti stoje, a taj će novac vjerojatno propasti, rekao je Mataja Mafrici. Tumači kako nije riječ o političkom dokumentu, već tehničkoj preraspodjeli sredstava za već dogovorene projekte. " To je novac koji smo od građana uzeli i dužni smo ga kroz projekte vratiti. To neki ne razumiju, a šteta je. Ovdje je dvadeset milijuna kuna koji neće moći biti utrošeni u ovoj godini" , rekao je SDP-ov Mataja Mafrici. 


Na upit novinara je rekao kako u međuvremenu nije bilo pregovora s oporbenim vijećnicima, jer nisu imali nikakve primjedbe ni zahtjeve. Nije bilo ni jedne ozbiljne kritike na rebalans, rekao je Mataja Mafrici i pozvao vijećnike da novoj sjednici Županijske skupštine PGŽ 24. studenoga daju potporu rebalansu.


Poslušajte konferenciju za novinare:


Marko Mataja Mafrici o županijskom rebalansu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.