Hrvatski radio

Radio Rijeka

Mate Janković o Petrinji i društvu: Nisam optimist da će biti bolje

10.04.2021.

13:31

Autor: Iva Črnjar Ivančan / HRT - Radio Rijeka

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara Mate Janković gostovao je u emisiji "Klasa optimist". Chef Janković rođeni je Riječanin, u opatijskoj Ugostiteljskoj školi ispekao je i naučio zanat, a javnosti je postao poznat kao mentor i sudac u kulinarskim televizijskim emisijama.

Završio je školu za kuhara i radio posvuda u Hrvatskoj. No, pošto u Hrvatskoj nije više vidio mogućnost razvoja svoje karijere, htio je nešto više. I zato u dvadesetim godinama života odlazi na Bermude i tamo radi u velikom sustavu kao konobar i kuhar. Brzo je napredovao i postao asistent menadžera "fine dining" restorana, što je bio veliki izazov.

Kada je razoran potres pogodio područje Banovine, Mate i njegovi kolege bili su među prvima koji su došli u Petrinju i uz pomoć vlastitih sredstava i donacija oko mejsec i pol dana pripremali tople obroke za stanovnike, volontere i službe na terenu. Odlučili su tako dati svoj doprinos najugroženijima i stradalima i pružiti im pomoć.

Mate nam je u emisiji ispričao kako je to izgledalo, na koji način je funkcioniralo, zašto su u Petrinji ostali toliko dugo, a govorio je i o svojoj karijeri, društvenim mrežama, pandemijskim uvjetima života. Poslušajte razgovor:

Mate Janković, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.