Hrvatski radio

Radio Rijeka

Matić: Njemački političari ne drže lekcije, a Nijemci uoči ljetovanja uspoređuju cijene

19.04.2023.

14:29

Autor: Neva Funčić

Njemački političari ne dijele lekcije pred mikrofonima

Njemački političari ne dijele lekcije pred mikrofonima

Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

I u Njemačkoj, u političkoj raspravi ponekad padaju teške riječi, ali vođeći političari u javnim nastupima nastoje biti konstruktivni, kratki i jasni, rekao je za Radio Rijeku Srećko Matić, novinar radija Deutsche Welle. Iako prati događanja u obje domovine, naši ga čelnici često neugodno iznenade.

Ima i u Njemačkoj svega, ali nezamislivo je da neki političar sazove novinare i govori po pola sata, sat. Nema držanja lekcija, ni oporbi ni novinarima, a kad žele nešto reći, kažu to kratkom porukom, rekao je Matić uspoređujući njemačke komunikacijske standarde s obraćanjima hrvatskih čelnika.


Posebnost u njemačkom novinarstvu su konferencije koje sazivaju novinari, koji pozovu vladajuće ili oporbene političare da odgovaraju na pitanja o aktualnoj temi.


A aktualno je zatvaranje posljednje tri njemačke nuklearke te od ovog vikenda nema više ni jedne koja radi. No, korak natrag u tranziciji prema obnovljivoj energiji je aktualizacija ugljena kao goriva, za što se sada zalažu i Zeleni koji su se tome protivili u predizbornoj kampanji. 


Tvrde da je povratak fosilnim gorivima privremena mjera zbog posljedica rata u Ukrajini, tako da i njemačka politika energetske održivosti ide korak unatrag, govori Matić.


Najavio je i da se Nijemci ovog ljeta u velikom broju spremaju na ljetovanja, za koja su izračunali da će koštati 30 do 50 posto više nego lani. Uspoređuju cijene u destinacijama i ne žele preplatiti lošu uslugu. 


Hrvatska je prelijepa i blizu, ali ako ne dobiju odgovarajuću kvalitetu za svoj novac Nijemci će se odlučiti za neku drugu destinaciju, tumači Matić. Poslušajte razgovor:

Tris: Srećko Matić, DW

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.