Hrvatski radio

Radio Rijeka

Matica umirovljenika: Siromaštvo umirovljenika je zabrinjavajuće

01.10.2017.

11:53

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada, Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) danas je poslala poruku javnosti, Vladi, Saboru i drugim nadležnim institucijama u kojoj upozorava na težak položaj umirovljenika i njihovo siromaštvo.

Obilježavanje ovog Međunardnog dana, koje su utemeljili Ujedinjeni narodi 1990. godine, ne treba poprimiti samo simbolično značenje, već mora biti poticaj da se svi aktivno uključe na zaustavljanje rasta siromaštva i na podizanje kvalitete života osoba starije dobi, navodi se u priopćenju MUH-a.

Ističe se kako je trenutno prosječna hrvatska mirovina samo 38,5 posto u odnosu na prosječnu plaću i po tim su podacima umirovljenici Hrvatske u najtežem položaju od svih europskih zemalja.

Od tako malih primanja se ne može živjeti, a najveći broj mirovina je i znatno manji od prosjeka te su mirovine u velikoj mjeri već spuštene na razinu socijalne pomoći kao da umirovljenici nisu radili i stvorili vrijednosti, ali i uplaćivali doprinose za sigurniju starost, navode iz MUH-a.

Od  početka 1999. godine od kada se usklađuju mirovine s rastom plaća i troškova života, odnosno potrošačkih cijena, mirovine su u Hrvatskoj do danas zaostale za rastom plaća čak 13,84 posto, a samo u ovoj godini 2,55 posto što je najveći godišnji zaostatak u proteklih 18 godina, procjenjuju iz MUH-a.

Stoga pitaju kada će se ta razliku nadoknaditi i vratiti na onu razinu koja je bila zajamčena prilikom reforme mirovinskog sustava. Matica također poziva na dijalog sva tijela vlasti i odgovorne institucije, posebno preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe.

Predlaže i da se hitno izmijeni formula za usklađivanje mirovina s rastom plaća i potrošačkih cijena te da se zaustavi osiromašivanje već osiromašene najstarije populacije. Ukoliko se to ne prihvati velik broj umirovljenika bit će egzistencijalno ugrožen, ističu iz MUH-a.

Iz Matice podsjećaju kako još od 2010. godine predlažu donošenje saborske Deklaracije o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i starijih osoba, jer bi takav dokument mogao pomoći u rješavanju krupnih problema ljudi treće dobi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.