Hrvatski radio

Radio Rijeka

Matko Meštrović: "Pravo ime za naše doba jest kapitalocen!"

22.04.2019.

13:43

Autor: Hina

Matko Meštrović spaja umjetnost i znanost (Foto: Pixsell)

Matko Meštrović spaja umjetnost i znanost (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Očuvanje života na Zemlji kakvog znamo nije više izvjesno, unatoč mjerama koje vlade mnogih zemalja u svijetu poduzimaju, smatra autor nedavno objavljene knjige "Do kuda? Do kada?" Matko Meštrović, u kojoj se bavi i pitanjem kako probaviti tu strašnu istinu.

Matko Meštrović, rođen 1933. godine, u kulturnim je krugovima poznatiji kao teoretičar vizualnih umjetnosti i član slavne neformalne umjetničke grupe Gorgona (1959. - 1966.) te suosnivač međunarodnog pokreta Nove tendencije (1961. - 1975.), nego kao svestrani teoretičar i povjesničar dizajna. Među rijetkima je u Hrvatskoj koji su ozbiljno shvatili prijetnje novoga geološkog razdoblja - antropocena.

Može na prvi pogled izgledati neobično da se Meštrović, koji je po formalnom obrazovanju povjesničar umjetnosti, bavi antropocenom, dok se u geoznanstvenim i ekološkim krugovima u Hrvatskoj ime tog pojma gotovo ne izgovara. Novo geološko razdoblje antropocena jedan je od središnjih pojmova ekoloških znanosti u svijetu, no u hrvatskim znanstvenim časopisima skromno je obrađivan, a među najrelevantnijim radovima je onaj Matka Meštrovića.

On je u svom interdisciplinarnom bavljenju svijetom uočio da je pitanje okoline neodvojivo od dizajna, što potvrđuje njegova ključna knjiga "Teorija dizajna i problemi okoline" (1980). Još za studija, sredinom prošlog stoljeća, postao je afirmirani likovni kritičar, a sredinom šezdesetih prelazi u novoosnovani Centar za industrijsko oblikovanje.

Za to vrijeme postao je jedna od ključnih osoba u organizaciji Novih tendencija, umjetničke manifestacije koja se održavala u Zagrebu od početka šezdesetih do sredine sedamdesetih, a koja je nastojala povezati umjetnost sa znanosti i tehnologijom. Zahvaljujući pokretu Nove tendencije, Zagreb postaje važno središte nove europske i svjetske umjetnosti.

"To je bila stvar u nastajanju, živa misao je bila nasušna potreba, spontano nikla u različitim dijelovima Europe i još nije bila okupljena", prisjeća se Meštrović, koji je istodobno bio most između Novih tendencija i umjetničke grupe Gorgona.

Naziv antropocen postao je posebno važan od 2000. godine, kad su ga nizozemski kemičar atmosfere i Nobelovac Paul Jozef Crutzen te američki biolog Eugene Stoermer predložili za oznaku novoga geološkog razdoblja u kojem čovjek prvi put postaje "geološka sila" i utječe na povijest života na Zemlji. U zadnja tri stoljeća ljudska populacija se utrostručila, a tijekom zadnjeg stoljeća urbanizacija se udeseterostručila, argumentiraju Crutzen i Stoermer. Za nekoliko generacija čovječanstvo će iscrpiti fosilna goriva koja su nastajala stotinama milijuna godina, a staklenički plinovi u atmosferi se značajno povećavaju: ugljikov dioksid za više od 30, a metan za više od 100 posto. Između 30 i 50 posto kopnene površine transformirano je ljudskim djelovanjem. Nestalo je oko polovice svjetskih močvara, a moru se, kroz grabežljivo ribarstvo, oduzima do trećine živoga svijeta. Sve to može promijeniti klimu za sljedećih pedeset tisuća godina, ističu Crutzen i Stoermer.

Bio je i suosnivač studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti i predavač na tome studiju, a zatim profesor teorije dizajna na međufakultetskom studiju pri Arhitektonskom fakultetu. Krajem osamdesetih bio je direktor Zavoda za kulturu Hrvatske, a karijeru završava kao znanstveni savjetnik na Ekonomskom institutu u Zagrebu, na kojem ima status emeritusa.

Predispozicija da se uoči što je bitno 

Meštrović kaže da je presudna u njegovom životu bila problematika industrijskog oblikovanja ili dizajna, koji se javlja 50-ih, a žarišna točka postaje 60-ih godina. "Imao sam predispoziciju da uočim što je bitno. Bilo mi je jasno da oblik ne može postojati sam po sebi, on na ovaj ili onaj način izrasta iz neke situacije. Od pojave ideje do konačne industrijske primjene ne može samostalno djelovati nijedna disciplina", objašnjava.

"Historijat dizajna u Hrvatskoj, nažalost, nije napisan, a ozbiljna prepreka tome je uništena akumulirana dokumentacija na oba važna mjesta na kojima je stvarana: u CIO-u, koji je počeo raditi u zgradi kod Muzeja za umjetnost i obrt na tadašnjem Trgu maršala Tita, koji je u tranziciji prodan privatniku, te u prostorijama ULUPUH-a na Starčevićevu trgu, u koje je HOS ušao 1991. i sve pobacao u smeće. Postojala je golema građa i mnoge knjige najuglednijih dizajnera u svijetu s njihovim potpisima. Cijela povijest te discipline je nestala", rezignirano dodaje.

Svjedok prvog Dana Zemlje

U svojoj prebogatoj karijeri Meštrović ima i neposredna iskustva s prvim Danom planete Zemlje, od kada, kaže, datira njegov osviješteni interes za prirodu. Svjedok je prvih masovnih studentskih demonstracija u svijetu, koje su nastojale promijeniti ljudsko ponašanje i potaknuti promjene u politici.

Kada je na putu za svoj studijski boravak na sveučilištima UCLA u Los Angelesu i MIT u Bostonu 22. travnja 1970. sletio u potonji, dugo su stajali i čekali na pisti, ali nisu znali razlog. "Tek smo kasnije dobili objašnjenje da su na pistu polegli studenti prosvjednici koji se bore za zaštitu okoline", kaže Meštrović i dodaje da je taj događaj, kao i boravak na američkim sveučilištima, bio presudan za formiranje njegove orijentacije.

Na sveučilištu MIT (Massachussetts Institute of Technology) ponikao je i tim znanstvenika koji je izveo kompjutorsku simulaciju eksponencijalnog rasta ekonomije i svjetske populacije, upozorivši glasovitim izvještajem za Rimski klub na ograničenost prirodnih resursa (1972). "Te okolnosti navele su me da svoju doktorsku disertaciju o historiji i teoriji dizajna usmjerim na probleme okoline. Paralelno, s četvoricom kolega u Zagrebu izradili smo 1975. godine za Rimski klub studiju Problemi okoline i društveno-ekonomski odnosi u suvremenom svijetu", prisjeća se Meštrović.

Antropocen je geološki prijelaz koji obilježavaju mnogi ekološki prekidi. Njegovo ime znači uništavanje utočišta ljudima i drugim bićima, pa je Zemlja puna i jednih i drugih izbjeglica, kaže američka filozofkinja Donna Haraway i ističe da je naš zadatak da antropocen učinimo što je moguće kraćim i blažim. Unutar Međunarodne unije geoloških znanosti jedna je potkomisija prihvatila Crutzenov i Stoermerov prijedlog, ali ga unija još nije službeno potvrdila. Ostalo je neodređeno od kada počinje antropocen: od početka obrade tla prija 12 tisuća godina, od pojave parnog stroja 1784. godine, kad je počela agresivna upotreba fosilnih goriva, ili od nuklearne probe iz 1945. kada počinje veliko ubrzanje svijeta.

Pravo ime je kapitalocen

O tome kako poima prirodu, za koju kaže da ni danas nema jednoznačan odgovor, najprije upućuje na svoju poeziju, pa navodi primjere iz svakodnevnice. "Do jučer nije bilo lastavica, a čitao sam da je pčele prevarilo lažno proljeće, da su izišle i masovno uginule. Međutim, laste su došle tek kad se poboljšalo vrijeme, jutros", kaže za vrijeme našeg razgovora proteklog utorka.

Na njegovo shvaćanje prirode, kaže, snažno je utjecalo utopijsko djelo "News from Nowhere" (Vijesti iz nigdjevlja) engleskog umjetnika, pisca i dizajnera Williama Morrisa. "Prije 150 godina to je djelo za naše stoljeće smatralo da mora donijeti prijelaz komercijalnog ropstva u slobodu. Naime, ljudi koji žive tako da prirodu, živu i neživu, gledaju kao jednu stvar, a čovječanstvo kao drugu, nastojat će i prirodu učiniti svojom robom jer smatraju da je ona nešto izvan njih", prenosi Morrisove misli.

Zato Meštrović ima rezerve prema terminu antropocen. On uvažava argumente da čovjek postaje sila koja mijenja prirodu, ali ne čovjek kao subjekt, nego čovjek u funkciji kapitala koji postaje destruktor. "Možda bi to novo geološko razdoblje trebalo nazvati kapitalocen", dodaje.

"Ako geološko razdoblje kojim dominira čovjek ugrožava opstanak samog čovjeka, onda je u toj dominaciji ključno ono ne-ljudsko. To izaziva veliku sljepoću, veliku ignoranciju pa i zloću", zaključuje Matko Meštrović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.