Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:59 / 14.09.2018.

Autor: Josip Krmpotić

Matulji: kreće izgradnja novoga reciklažnog dvorišta u Jurdanima

Ilustracija: Pixsell

Ilustracija: Pixsell

Foto: - / -

Za ekološku i zdraviju budućnost 12 tisuća stanovnika Matulja, danas je značajan dan: Općina Matulji i tvrtka "Goran graditeljstvo" iz Delnica potpisali su ugovor o izgradnji i opremanju novoga reciklažnog dvorišta, vrijedan tri milijuna i 400 tisuća kuna.

Rok za izgradnju prvog dijela ove vrijedne priče je pet mjeseci, pa bi već u travnju sljedeće godine mogli krenuti u zanimljiv pothvat: u prvoj punoj kalendarskoj godini prikupiti 70 tona otpada, što je definitivno vrijedno pažnje. "Reciklažno dvorište će biti na lokaciji Komunalnog poduzeća 'Komunalac' u Jurdanima, na sredini naše općine, i stanovnici će tamo besplatno odlagati otpad i svi pridonijeti da nam općina izgleda još bolje, urednije i čistije", kaže matuljski načelnik Mario Ćiković.

Čisti je okoliš najvažniji za budućnost, onih malih prije svih - a ove ih je godine na području Matulja u prvi razred upisano čak 115, na što je načelnik Ćiković posebno ponosan. 

Kompletan projekt vrijedi pet milijuna i 206 tisuća kuna, a marljive službe općinske su iz EU blagajne nabavile bespovratna četiri milijuna i 113 tisuća. Čestitke!

Ali ni to još nije sve - očekuje Općina odobrenje za još 435 tisuća bespovratnih kuna od Ministarstva regionalnog razvoja, za sanaciju i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada Osojnica. To vrijedi 40 milijuna kuna, a iz kohezijskoga fonda dobit će čak 30 bespovratnih milijuna.

Ima još: s Fondom za zaštitu okoliša sklopljen je ugovor o sufinanciranju nabavke 3480 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te 500 kućnih kompostera. Spremnici koštaju blizu 920 tisuća kuna, a 85 posto novca bit će bespovratno.

S obzirom na sve oko nas - od politike do nogometa – matuljski primjer gotovo da je u sferi čuda, a i ona se, eto, događaju. Javlja Josip Krmpotić:

Ugovor je potpisan (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Ugovor je potpisan (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.