Hrvatski radio

Radio Rijeka

Matuljska tvrtka odgovorna za opasni otpad oko Karlovca

09.05.2015.

09:06

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četvorica osumnjičenika za ilegalno odbacivanje bačava s opasnim otpadom u okoliš na nekoliko mjesta u Karlovačkoj županiji su iz tvrtke "Ecooperativa" sa sjedištem u Matuljima, a skladištem u Pazinu, objavilo je u subotu Županijsko državno odvjetništvo, nakon ispitivanja uhićenih osumnjičenika.

Karlovčaninu (40) koji je preuzeo i ostavljao bačve s opasnim otpadom u prirodi, određen je jednomjesečni istražni zatvor. Na slobodu su uz mjere opreza puštena trojica osumnjičenih, među kojima i Dragan Šepić, direktor matuljske tvrtke za zbrinjavanje opasnog otpada Ecooperativa, čije su bačve.

Sudac istrage Ivan Perković odredio im je mjeru zabrane obavljanja određenih djelatnosti te kontaktiranja sa svjedocima. Time je djelomično udovoljio zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu, koje je tražilo pritvaranje sve četvorice osumnjičenika za nedavno ilegalno zbrinjavanje najmanje 60 bačvi s opasnim otpadom ui ugrožavanje okoliša.

Odvjetništvo najavljuje žalbu jer smatra da postoji opasnost da osumnjičenici unište dokaze ili tragove važne za kazneni postupak ili pokušaju utjecati na svjedoke. Tužiteljstvo smatra i kako postoji opasnost da će osumnjičenici ponoviti ili dovršiti započeto kazneno djelo ugrožavanja okoliša.

Neslužbenu informaciju da je 41-godišnji osumnjičenik Dragan Šepić, direktor Ecooperative iz Matulja, Hini je potvrdio Zvonko Žaja, odvjetnik jednog od osumnjičenih. Bačve s opasnim otpadom su iz skladišta te tvrtke koje se nalazi u Pazinu (bivša Pazinka). O identitetu pritvorenog osumnjičenika moglo se neslužbeno doznati tek da se preziva Vuljanić.

Uhićenjem četvorice osumnjičenika ugroza još nije završila - ne zna se gdje je osamnaest bačava, svaka s oko 200 litara opasnog otpada. Sumnja se da su djelatnici Ecooperative s pritvorenim Karlovčaninom dogovorili ilegalno zbrinjavanje opasnog otpada iz skladišta u Pazinu, navelo je jutros u priopćenju ŽDO u Karlovcu.

Navedeni otpad je 30. travnja, prema prethodnom dogovoru, preuzeo trećeosumnjičenik u 88 bačava koje je, bez potrebne dokumentacije, kršeći Zakon o održivom gospodarenju otpadom, do 6. svibnja prevezao teretnim vozilom na dvanaest lokacija na području Karlovačke županije te odbacio u okoliš.

Dosad je pronađeno 60 bačava. Njihov sadržaj, ukupno 15 tona opasnog otpada, zbrinut je u Vojniću, u specijaliziranoj tvrtki CIAK, uključujući oko pet tona zagađenog tla i bilja s dvije lokacije gdje je iscurila izvjesna količina sadržaja bačava i nagrizla travu. Karlovački vatrogasci spremni su što žurnije iz okoliša odvesti i preostalih 18 bačava čim ih se pronađe. 

Na rješavanju ove velike opasnosti do sada se angažirao velik broj ljudi - osim policije, vatrogasaca i djelatnika tvrtke Čistoća, teren su obilazile i dojavljivale pozicije bačava razne udruge, mjesni odbori i gradske četvrti. Četvorica osumnjičenika jučer su, nakon kriminalističkoga istraživanja, predane pritvorskom nadzorniku PU karlovačke te uz kaznenu prijavu dovedeni na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.