Hrvatski radio

Radio Rijeka

Maturant Marin Nižić izradio rječnik riječkih pojmova: upoznajte "Rjeknik"

21.05.2016.

15:16

Autor: Borna Šmer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Marin Nižić maturant je Prirodoslovno-grafičke škole, gdje se školuje za grafičkoga dizajnera. Za svoj maturalni rad izradio je rječnik riječkih riječi – Rjeknik - u koji je upisao pojmove tipične za Rijeku. Nalaze se u njemu pojmovi kao što su bura, uzbrdica, bakula, torpedo...

Taj je rječnik ili pojmovnik svojevrsni hommage Rijeci, Marinovu rodnome gradu. Htio je, kaže, objediniti sve pojmove specifične za Rijeku.

Osim što je veliki zaljubljenik u svoj grad, vrlo je kreativan. Iako optimist, svijet promatra s dozom kritičnosti. Njegova kreativnost i spomenuta doza kritičnosti spojile su se u projektu Euroscole "Europa pred novim izazovima – imigranti", za koji je Marin Nižić izradio plakat – i time sebi i svome razredu osigurao višednevni boravak u Strasbourgu.

Prošle je godine osvojio prvo mjesto na natjecanju "Ideja godine". Riječ je o izradi poslovnoga plana, a pobjedu mu je donio internetski servis Trampolin, namijenjen razmjeni usluga na nenovčanoj bazi.

Marinova je želja ostati studirati i raditi u Hrvatskoj jer, kako kaže, kreativcima je ovdje i mjesto. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.