Hrvatski radio

Radio Rijeka

Maturanti obilježavaju zadnji dan škole: brašno se baca, ali i donira

20.05.2015.

12:17

Autor: Neva Funčić, Antonia Lozo, Nenad Lučić, Iva Črnjar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas je posljednji dan nastave za maturante, koji su obilježili uobičajenom "norijadom", ali i pomaganjem Socijalnoj samoposluzi. Policija nije zabilježila veće izgrede, a hitna pomoć intervenirala je u četiri slučaja.

Najteže je ozlijeđen stariji muškarac koji se poskliznuo na brašnu na kamenim pločama u Ulici Ante Starčevića. U padu je ozlijedio glavu i slomio kuk, javlja Hina. Maturanti su se posipavali brašnom, polijevali vodom iz vodenih pištolja, gađali se jajima te zdušno zviždali i pjevali. Zabavu na Korzu i u Starčevićevoj ulici građani su izbjegavali prolazeći usporednim ulicama, a maturanti su za to vrijeme aktivirali na desetke signalnih baklji, petarde te "topovske udare".

Cilj većine bilo je područje Delte, oko Mrtvog kanala, gdje su uz piće nastavili zabavu, a čistačima su prepustili da središte grada vrate u prvotno stanje. Gradske fontane danas su bile bez vode i ograđene kako bi se izbjeglo skakanje u njih i moguće ozljede.

U 30 srednjih škola Primorsko-goranske županije, 2682 maturanta završavaju srednjoškolsko obrazovanje, od toga njih 1700 u Rijeci. Uz uobičajeno slavlje u centru grada, najavili su i humanitarnu akciju prikupljanja brašna i drugih namirnica za Socijalnu samoposlugu. 

Maturanti u Delnicama: baloni u sjećanje na Tina (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Loša tradicija bacanja brašna i jaja na Korzu prati nas godinama, a kako bi se tome stalo na kraj, Društvo mutiple skleroze Primorsko-goranske županije provodi projekt "Darivati. Može. Svatko." Time nastoje potaknuti mlade ljude da hranu ne bacaju, već doniraju, pa su na nekoliko mjesta u gradu postavljeni štandovi na kojima su se prikupljale namirnice.

Maturanti u Delnicama odlučili su kraj školovanja obilježiti bez bacanja brašna, kojeg će donirati Socijalnoj samoposluzi. Prisjetili su se i svoga kolege Tina Grgurića, koji je lani poginuo na maturalnom putovanju u Španjolskoj. Zajedno s članovima njegove obitelji i razrednicima, na platou ispred škole tijelima su ispisali Tinovo ime i njemu u spomen u zrak pustili sedamdesetak raznobojnih balona.

Tradicija mirnih proslava delničkih maturanata se nastavlja, pa sve ukazuje da za gradske komunalne službe ni ove godine neće biti previše posla. Nakon kratkog odmora, maturantima slijede ispiti državne mature - prvi su na redu kemija i sociologija 5. lipnja.

Iz Rijeke i Delnica javljaju se Antonia Lozo i Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.