Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:25 / 23.01.2021.

Autor: Tatjana Sandalj

Mauro Barak dobio prvu pravomoćnu presudu protiv HZZO-a

Foto: privatni arhiv obitelji Barak / Facebook

Foto: privatni arhiv obitelji Barak / Facebook

Foto: - / -

Nakon dugih osam godina pravne borbe Mauro Barak, dječak koji boluje od rijetke bolesti neokoštavanja potkoljenice, dobio je prvu pravomoćnu presudu protiv HZZO-a koji je odbio platiti njegovo liječenje u inozemstvu držeći ga neisplativim.

Svih ovih godina liječenje, sad već skoro trinaestogodišnjaka iz Sušačke Drage, su pomagali građani uplatama humanitarne pomoći i Mauro Barak je prošle godine napokon prvi put stao na svoje noge. Više o akcijama možete doznati OVDJE.

Njegova točna dijagnoza glasi: kongenitalna pseudoartroza tibije i fibule ili problem neokoštavanja potkoljenice. I dok nekima s istom dijagnozom HZZO priznaje trošak liječenja u Beču, ovaj dječak iz Rijeke tu priliku od njih do sada nije dobio. 

Prema pravilniku o liječenju u inozemstvu, za svaki pojedinačni zahvat u inozemstvu treba predati novi zahtjev, a to znači da HZZO i u budućnosti može odbiti zahtjev za Maurovim liječenjem u inozemstvu, ali sada postoji presuda Visokog upravnog suda u Zagrebu kojom se neke od tih njihovih dosadašnjih odluka poništavaju i ukazuju na nezakonito postupanje.

Maura čeka još nekoliko operacija, prva od njih već u ožujku, a na put za Beč, na dogovor za tu operaciju kreće u utorak.

Majka Ines Barak Hrelja u programu Radio Rijeke rekla je da se nada da će ova presuda pomoći i u procesima koje vode neke druge obitelji. Istaknula je da su svih ovih godina na Maurovo liječenje potrošili više od 700 tisuća kuna prikupljenih isključivo humanitarnim akcijama.

 "To je jedno čudo koje se dogodilo, nas su ljudi pratili osam godina", rekla je Barak Hrelja i zahvalila svima koji pomažu obitelji već godinama, poslušajte:

Ines Barak Hrelja: Svi koji su nam ikada pomogli obilježili su Maurov budući život; pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.