Hrvatski radio

Radio Rijeka

Med medun iz Tršća pobjednik desetog "Zlatnog ulišta"

08.10.2016.

13:44

Autor: Radio Rijeka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Sportskoj dvorani Marino Cvetković u Opatiji otvorena je 3. smotra pčelarstva PGŽ "Medenjak 'z Opatije 2016". Smotru organizira Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije uz potporu Primorsko-goranske županije, Grada Opatije i Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ.

Tijekom otvaranja manifestacije zamjenik župana Petar Mamula izrazio je zadovoljstvo porastom broja pčelara i njihovih proizvoda u posljednje tri godine. "Ono što nam slijedi je zaštita proizvoda na europskoj razini postupkom zaštite izvornosti zemljopisnog porijekla te brendiranjem proizvoda iskoračiti na inozemno tržište. Posebno mi je drago što su danas ovdje prisutni i mali proizvođači, koji se trebaju ujediniti kako bi izborili svoje mjesto na tržištu. Prirodni resursi i bioraznolikost ovog područja nudi najkvalitetnije vrste meda, na što smo iznimno ponosni", dodao je Mamula.

Predsjednik Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije Branko Vidmar dodijelio je diplome pobjednicima 10. "Zlatnog ulišta 2016": ukupni pobjednik je Antun Arh iz Tršća (med medun), a pobjednici po kategorijama su Božo Đurđević iz Garešnice (med bagrem) i Danijel Velić iz Višnjana(cvjetni med).

U izložbeno-prodajnom dijelu predstavlja se pedesetak pčelara i proizvođača opreme za pčelarstvo, ekološki proizvođači meda i drugih proizvoda. Postavljen je i povijesni kutak u kojem je izložen stari pribor i literatura o pčelarstvu.

"Medenjak ‘z Opatije" predstavlja centralno mjesto okupljanja pčelara PGŽ s ciljem promocije pčelarstva, edukacije pčelara i građanstva, predstavljanja i ocjenjivanja kvalitete meda s područja PGŽ uz mogućnost prodaje i degustacije. Održana su i dva predavanja na temu uvođenja meda u jelovnike vrtića i škola Primorsko-goranske županije te o programima zaštite izvornosti i zemljopisnog podrijetla meda – Goranski medun i med kadulje Hrvatskog primorja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.