Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:32 / 04.04.2022.

Autor: Neva Funčić / Hina

Marina Medarić: Za blokadu projekta Mrtvaška netko će morati odgovarati

presica Primorsko-goranske županije

presica Primorsko-goranske županije

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić je istaknula da će mještani Ilovika tijekom cijelog vremena gradnje na proširenju malološinjske luke Mrtvaška moći pristajati u toj luci.

Nakon prozivki Ilovčana da im nije dostupna dokumentacija o tom projektu te da će tijekom dvogodišnjih radova ostati bez pouzdane i brze brodske veze s otokom Lošinjom, Medarić je najavila da će izvođači radova sagraditi pomoćni gat na kojem će moći pristajati tijekom gradnje, a dok se ne izgradi moći će koristiti postojeći, onaj iz doba Austro - Ugarske.


Na konferenciji za novinare navela je da je obavljena analiza mogućnosti izmjene projekta nove luke sa snižavanjem gata s dva na 1,2 metra kako bi mogle pristajati manje brodice, a naručena je i izrada izvedbene dokumentacije za to rješenje čime će se, ustvrdila je, riješiti ključni zahtjevi Ilovčana.


Odgovorila je i na navode lokalnih predstavnika tog mjesta da nema nikakvih aktivnosti na gradilištu, pojasnivši kako je to zato što su tamo parkirani automobili Ilovčana koji ih odbijaju premjestiti, pa izvođač radova ne može pristupiti gradilištu. 

Morat ćemo posegnuti za svim raspoloživim pravnim metodama kako bi omogućili nastavak radova, a netko će morati odgovarati pred pravosuđem za blokadu ovog projekta.

Marina Medarić

Nevjerojatnima je nazvala optužbe da su u županiji projekt pokrenuli samo kako bi se domogli europskog novca te upozorila da se ovakvim istupima vijećnika i predstavnika mjesnog odbora Ilovika dovodi u pitanje nastavak projekta, a država dovodi u opasnost da mora vratiti 80 milijuna eura već ugovorenog europskog novca.


"U pravilu se javnu vlast proziva da ne čini dovoljno u privlačenju europskog novca, a nas koji smo u tome uspješni se za to optužuje. Ovo je jedinstven slučaj u Hrvatskoj da otočani ne žele projekt koji će donijeti bolju povezanost", poručila je Medarić i dodala kako u županiji podupiru ispitivanje projekta i u hrvatskim i europskim tijelima.


Županijska pročelnica za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević iznijela je podatke o brodskim vezama i financiranju tri brodske linije koje povezuju Ilovik i Mali Lošinj. 


Radio Rijeka će sutra u svom programu u 17 sati i 15 minuta realizirati posebnu emisiju o luci Mrtvaška u koju je pozvala sve zainteresirane strane. Poslušajte današnju konferenciju za novinare:

Medarić i Milošević o luci Mrtvaška

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.