Hrvatski radio

Radio Rijeka

Medarić: intenzivni pregovori o proračunu, dogovora još nema

05.12.2022.

15:27

Autor: Neva Funčić

Euri ilustracija

Euri ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

Još nije postignut dogovor o potpori županijskom proračunu, rekla je zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić uoči nastavka sjednice županijske skupštine u četvrtak u Opatiji. Dodala je da su o 224,2 milijuna teškom proračunu u tijeku intenzivni pregovori s predstavnicima županijske oporbe.


Medarić je na konferenciji za novinare izvijestila i da je rapska tvrtka Vigra na natječaju dobila posao sanacije kolnika ceste od Barbata do raskrižja s glavnom cestom. Iako je riječ o samo 250 metara županijske ceste, projekt je zbog inflacije poskupio na milijun i 250 tisuća kuna, pa ga je morao odobriti župan, rekla je njegova zamjenica i izvijestila da je rok izgradnje šezdeset dana.


Razvojnoj agenciji Primorsko-goranske županije odobren je pet milijuna eura vrijedan EU projekt razvoja inovacijskih eko sustava maritimnih industrija. Sama agencija sudjeluje s 1,5 milijuna eura, a cilj je do kraja 2026. novim tehnologijama umrežiti znanstvenike i poduzetnike plavog gospodarstva, rekao je ravnatelj županijske razvojne agencije Vedran Kružić


Projekt povezuje Sveučilište u Ljubljani i Sveučilište u Rijeci s nedavno u Rijeci osnovanim klasterom maritimnih industrija, a predviđena su i tri pilot projekta: razvoja autonomnih plovila, pretvorbe vodikove energije te učenja uz pomoć novih tehnologija.


Poslušajte izjave:

Medarić o pregovorima

Kružić o plavim projektima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.