Hrvatski radio

Radio Rijeka

14:01 / 11.12.2015.

Autor: Olivera Vinković

Medicinski helikopteri intervenirali 182 puta u tri mjeseca

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Helikopterska hitna medicinska pomoć opravdala je svoje postojanje u prva tri mjeseca pilot-projekta. U Hrvatskoj su obavljene 182 intervencije, od toga 79 iz baze na otoku Krku. Većina intervencija bila je na otocima.

Broj intervencija i spašavanje života u takozvanom zlatnom satu samo govori o potrebi da se ovaj projekt i nastavi, rekli su u Rijeci predstavnici županijskih zavoda za hitnu medicinu i Ministarstva zdravlja. Ostvarili smo sve što smo željeli postići ovim projektom, a to je prije svega dostupnost i kvaliteta koja se dostiže ovim servisom, kaže pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura.

U tri mjeseca pilot-projekta, ekipe helikopterske hitne pomoći imale su 182 intervencije. Iz baze na Krku letjelo se 79 puta. Na Rabu je bilo 46 intervencija, slijedi Lošinj s 24, Cres sa sedam, jedna na Unijama i jedan let iz zadarske bolnice. Od 9. rujna do 10. prosinca triput su angažirani i MORH-ovi helikopteri, a radilo se o noćnim letovima. Gotovo 90 posto pacijenata zadržano je u riječkoj bolnici, kaže ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat.

Pročelnica Odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Đulija Malatestinić istaknula je da Županija već dugo podržava dostizanje ove razine dostupnosti zdravstvene zaštite. Izdvojen je i dodatni novac kada se pokazala potreba za dodatnim timom u prijavno-dojavnoj jedinici županijskoga Zavoda za hitnu medicinu. Očekuje se da će dobri rezultati projekta biti dovoljan razlog da hitna pomoć u helikopteru postane uobičajena. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.