Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodna konferencija o miru i sukobima: kako se suočiti s neslaganjima?

16.04.2018.

18:50

Autor: Hina

Međunarodna konferencija o miru i sukobima: kako se suočiti s neslaganjima?

Međunarodna konferencija o miru i sukobima: kako se suočiti s neslaganjima?

Foto: - / -

Dvodnevna međunarodna konferencija "Mir i sukobi - sadašnji i budući izazovi" otvorena je u Sveučilišnom kampusu u Rijeci, a cilj joj je doprinijeti pronalaženju modela prevladavanja konflikata i suočavanja s neslaganjima, rekla je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija.

Organizator skupa je Sveučilište u Rijeci, a suorganizatori Centar za istraživanje mira iz Osla, International Center for Ethichs in the Sciences and Humanities iz Sveučilišta u Tübingenu u Njemačkoj, Centar za mirovne studije iz Zagreba i CeKaDe (Udruga Centar za kulturu dijaloga) iz Rijeke.

Sagledavajući zbivanja u međunarodnoj politici i globalne promjene u društvu, uviđa se da je mir doveden u pitanje te je nužno razvijati modele smirivanja sukoba, rekla je rektorica. Na tom području su aktivnije politika i nevladin sektor, pa je važno da se i znanost više bavi tim temama, kao još jedan doprinos zalaganju za znanost, kazala je. Sveučilište namjerava utemeljiti centar koji bi se trajno bavio pitanjima mira i konflikata na institucionanoj razini, istaknula je Snježana Prijić Samaržija.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je izrazio zadovoljstvo što je Rijeka domaćin toga skupa, kao grad u kojem se, istaknuo je, generalno zadržava visoka razina otvorenosti, suživota, održavanja mira i izbjegavanja konflikata, pa i u najtežim situacijama, kao što je bio početak Domovinskog rata. Istaknuo je i vrijednost građanskog odgoja, koji se provodi u riječkim školama, za poticanje međusobnog razumijevanja.

Sudionike skupa pozdravili su i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, direktor Zaklade Friedrich Ebert u Hrvatskoj dr. Max Brändle i Henrik Urdal iz Instituta za istraživanje mira u Oslu. Na skupu se govori, među ostalim, o učincima ratnih zbivanja na području zapadnog Balkana na današnja društva, o problemu migrantskih koridora na području Balkana, a održat će se i nekoliko panel-rasprava, a na nekima će sudjelovati veleposlanici nekoliko zemalja akreditirani u Hrvatskoj. Program konferencije pročitajte na ovom linku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.