Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodna konferencija: slaba prevencija nasilja nad mladima na internetu

28.05.2021.

13:01

Autor: Hina

Foto ilustracija: Andrew Neel / Unsplash

Foto ilustracija: Andrew Neel / Unsplash

Foto: - / -

Dvodnevna međunarodna stručna konferencija s temom "Prevencijom do kulture nenasilja" započela je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, namijenjena stručnjacima koji stvaraju preventivne programe za zaštitu djece u virtualnom svijetu i sigurno korištenje interneta.

Prema istraživanjima, svako treće dijete u dobi od devet do 17 godina komuniciralo je putem interneta s osobama koje uživo ne poznaje, a svako se deseto dijete i osobno susrelo s takvim osobama, rekao je u pozdravnom govoru ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci Vladimir Mićović

"Više od polovice djece tog uzrasta bilo je izloženo uznemirujućim porukama na internetu, a 60 posto njih je doživjelo neki oblik nasilnog ponašanja onlineTime je bavljenje ovim temama izuzetno važno", rekao je dr. Mićović.

Dosad se nije dovoljno poduzelo na polju prevencije, naglasila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, dok je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula da internet obiluje nasilnom retorikom i govorom mržnje, a to područje još nije dovoljno zakonski regulirano.

Uz Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, organizator skupa je i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

"Moramo djeci i mladima omogućiti sigurno online okruženje", ističe pravobraniteljica Pirnat Dragičević te dodaje kako je ključno kod djece razvijati kritičko promišljanje. Poslušajte reportažni prikaz Ivana Ribarića:

O prevenciji nasilja, pripremio Ivan Ribarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.