Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodna noć šišmiša: upoznajte noćna stvorenja

03.09.2016.

14:20

Autor: Antonia Lozo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas obilježavamo 20. Međunarodnu noć šišmiša. Time se želi podići svijest javnosti o potrebi i važnosti zaštite šišmiša. U Hrvatskoj obitava 35 vrsta šišmiša, od ukupno 45 koji žive u Europi. Noć šišmiša u Rijeci organizira Prirodoslovni muzej.

Šišmiši su u našoj zemlji zaštićeni kao ugrožena vrsta, a 17 vrsta nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih sisavaca Hrvatske. Prirodoslovni muzej u Rijeci već tradicionalno prvu subotu u rujnu posvećuje ovim letećim sisavcima edukativno-zabavnim programom. Sljedeće subote obilježit će Noć šišmiša i u podružnici u Brodu na Kupi.

Program večeras počinje u 18 sati. Posjetioci će moći sudjelovati u edukativnoj muzejskoj potrazi Šišmiši i životinje tame u kojoj će, koristeći svoja osjetila, otkriti koje su vrste osim šišmiša aktivne pod okriljem noći. Međunarodna noć šišmiša obilježava se svake godine u više od 30 zemalja potpisnica Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša.

Svi koji žele mogu besplatno sudjelovati u programu koji najavljuje muzejska pedagoginja Anita Hodak:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.