Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: sve više kaznenih prijava

24.11.2017.

14:30

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog, razne civilne udruge uključile su se u kampanju, a žrtve nasilja pozivaju da zlostavljanja prijavljuju. Ove godine u Hrvatskoj je zaprimljeno 20 tisuća prekršajnih prijava, dok ih je na području PGŽ-a nešto manje od tisuću.

Prekršajnih je prijava sve manje, ali kaznenih ima više. Je li porast broja kaznenih djela nasilja u obitelji, kao i vršnjačkog nasilja, rezultat većeg broja prijava policiji ili je zlostavljanje općenito u porastu, teško je reći jer statistika pokazuje samo broj prijavljenih slučajeva.

Na području Primorsko-goranske županije šest je kaznenih djela više nego lani. I koliko god se nadležne službe bavile preventivnim radom i podizanjem svijesti o nenasilju, činjenica je da ćemo se problemom nasilja u obitelji još dugo baviti.

Riječka Udruga za zaštitu obitelji "Uzor" provodi kampanju "Progovori protiv nasilja", a njenog predsjednika Daniela Antunovića pitali smo što je sa slučajevima u praksi kad žrtva prijavi zlostavljača, a on nakon toga postane još nasilniji. "Takvih je slučajeva manje, i to su iznimke jer više od 80 posto prijavljenih slučajeva dovodi do daljnjeg sprječavanja nasilja nakon intervencije policije i sudstva", kaže Antunović. Dodaje kako je zakonski u Hrvatskoj sada ipak bolje nego, primjerice, 2002. godine, kada zakona o kažnjavanju nasilnika nije ni bilo, iako je, kaže, činjenica da bi intervencije mogle biti bolje i brže.

Međunarodni dan dječjih prava i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama na riječkome Korzu obilježeni su i dijeljenjem letaka s informacijama o tome kako postupati u slučaju nasilja. U Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta u Rijeci održana je radionica za učenike sedmih razreda Osnovne škole "Nikola Tesla" pod nazivom "Prijatelj, ne nasilnik", a svi su pozvani da se odjevnim ili nekim drugim predmetom narančaste boje uključe u globalnu kampanju protiv nasilja.

Tim će povodom noćas narančastom bojom biti osvijetljeno pročelje zgrade HNK Ivana pl. Zajca i dizalice u riječkoj luci. Poslušajte što su nam uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama rekle psihologinja u Osnovnoj školi "Nikola Tesla" Orjana Marušić Štimac i policijska službenica Policijske uprave primorsko-goranske Ingrid Mavrić, a donosimo i razgovor s Danijelom Antunovićem:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.