Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni dan civilne zaštite: kapa dolje svim volonterima!

01.03.2018.

13:24

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Međunarodni je dan civilne zaštite. Od spašavanja na moru do izvlačenja iz planina, sustav civilne zaštite je u Primorsko- goranskoj županiji dobro uređen, rekao je načelnik županijskog Stožera, zamjenik župana Marko Boras Mandić i zahvalio svima koji ugrožavaju svoje živote kako bi pomogli drugima.

Ovih dana intervencije slijede jedna za drugom, rekli su na sjednici Stožera civilne zaštite PGŽ predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja, Zavoda za hitnu medicinu, Vatrogasne zajednice, Crvenog križa i i županijskog ureda DUZS.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić naglasio je kako je zadatak sustava civilne zaštite pomoći unesrećenima bez gubitaka ljudskih života, a na Stožeru da jača infrastrukturu kako ne bi manjkalo opreme. "Ovih je dana bilo puno posla od čišćenja sniježnih nanosa i obilaska samačkih domaćinstava do nezgoda na uzburkanom moru. Dovoljna slika je jučerašnji dan: nakon čišćenja krovova u Ravnoj gori, kad smo izašli iz tunela Tuhobić na putu prema Rijeci, ugledali smo dim iznad Kostrene", priča Boras Mandić. Dodaje kako je sustav civilne zaštite dobro posložen, kako bi odgovorno koristio resurse i služio građanima.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Davor Vukobrat je izvijestio kako proteklog tjedna nije zabilježen porast intervencija u Gorskom kotaru, jedino što su malo teže dolazili do bolesnika. "Bili smo malo sporiji, ali nije bilo ni jednog poziva na koji se nismo mogli odazvati zbog vremenskih neprilika. Uključili smo i oba pojačana terenska vozila koja nam je PGŽ nabavila u protekle dvije godine, što se pokazalo potrebnim", rekao je Vukobrat.

Koordinator riječkog tima HGSS-a Igor Petričić kaže kako su umorni ali zadovoljni. "Mi smo svi volonteri, i u tjednu je teško ljude pustiti s posla. Uvijek nas se skupi nekoliko, gorimo, pa onda napravimo, ali ovih smo dana išli iz jedne u drugu intervenciju. Najčešće je trebalo pomoći ljude zametene snijegom prebaciti do vozila hitne pomoći.U zaleđu Novog Vinodolskog je neki dan bilo dosta naporno, jer smo se taman vratili kada je stigao novi poziv, pa je ista ekipa išla u selo do. Ali bilo je potrebno, čovjeku je bilo dosta loše i došli smo u zadnji smo tren", priča Petričić te dodaje da imaju dobru zimsku opremu, a za pripremu odrade dvije zimske vježbe, u prosincu i veljači.

Predsjednica Crvenog Križa PGŽ Vesna Čavar je istaknula kako u rezervi imaju dovoljno deka, odjeće i hrane, ali da su najvažniji ljudi-volonteri Crvenog križa. Pohvalila je volonterske ekipe u Čabru i Delnicama koje su obišle sva samačka domaćinstva, pa i ona koje inače gerontodomaćice ne obilaze. "Posjetili smo u Fužinama i Liču i naše starije volonterke, gospođe Mariju i Nedu koje su cijeli život pomagale drugima, a sada žive same. Nećemo zaboraviti nikoga", kaže Čavar.

Županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac dodaje kako je zbog ekstremne hladnoće i broj požara veći. "Od prošlog četvrtka vatrogasci su imali 88 intervencija, od nedjelje na ponedjeljak su gorila tri krova u okolici Rijeke i na Rabu, bio je angažiran 421 vatrogasac i 124 vozila", rekao je Šćulac.

Zapovjednik tima za logistiku CZ PGŽ Siniša Družeta rekao je kako su volonteri bili angažirani na čišćenju krova u Ravnoj Gori, te da su svi u pripravnosti i dostupni na poziv. Za sustav civilne zaštite, PGŽ će ove godine izdvojiti dodatnih 200 tisuća kuna za nabavku opreme, a voditeljica podružnice DUZS-a u Rijeci Lenjinka Juričić Mamilović je potvrdila kako se sustav gradi temeljito, te kako je tijekom 2017. godine, 96% volontera uključenih u stožere civilne zaštite prošlo kroz neki od oblika edukacije.

Poslušajte:

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.