Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni dan dobrovoljnih darivatelja krvi

25.10.2015.

08:21

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

25. listopada je Međunarodni dan dobrovoljnih darivatelja krvi - prigoda da im čestitamo i zahvalimo na nesebičnosti i neprocjenjivom daru kojim spašavaju živote. Daruju krv - lijek koji se, bez obzira na veliki napredak medicine i tehnologije, još uvijek ne može proizvesti.

Čestitkama se pridružuje i Ivo Vidotto, predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeke koji je i sam darivatelj sa 125 darivanja krvi i poručuje da darivatelje treba paziti i maziti cijele godine, na samo 25. listopada, jer svakodnevno pomažu ako je potrebno, i temelj su zdravstvenog sustava.

Riječki darivatelji godišnje daruju preko 10 tisuća doza krvi čime su pri vrhu hrvatske ljestvice. Crveni križ je dobro organiziran, darivatelji se odazivaju, pa na našoj transfuziologiji nestašice krvi nisu česte. Prvenstveno zahvaljujući onima koji se odazivaju na svaki apel, pa i češće - kao rekorder Juraj Buneta koji je krv darovao već 175 puta. Kaže da je počeo je s darivanjem još 1971. godine dok je radio u brodogradilištu u Kraljevici, poslužilo ga je zdravlje, i darivat će i dalje, do 70. godine, i možda dostići 200 darivanja.

Smatra da se i mladi moraju uključiti jer darivanje krvi je bezbolno i usput prilika za kontroliranje zdravlja, sa čime se itekako slaže se i Vidotto te ističe da je to misija Savjeta darivatelja krvi pomladiti redove darivatelja pa su prošle godine počeli s maturijadom, i nastavit će, obilazit će škole, i pokušati na mlađe generacije prenijeti ove velike ljudske vrijednosti.

Svaka druga osoba mogla bi biti darivatelj krvi - dakle oko 50 posto stanovništva, no broj je puno puno manji - procjenjuje se da samo 2 posto stanovništva daruje krv, pa Vidotto apelira u njihovo ime, budući da godinama nesebično pomažu drugima. Trebali bi poslodavci misliti o darivateljima i dopustiti im da daruju krv, dati im slobodan dan koji su tad kad daruju krv itekako zaslužili tim svojim činom. Darivatelji ne traže ništa, oni su samozatajni, oni to čine jer to žele, međutim društvo bi trebalo svakodnevno voditi računa o zaštiti njihovih prava, izjavio je Vidotto.

Uoči Međunarodnog dana dobrovoljnih darivatelja krvi gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel primio je šesnaestoricu riječkih darivatelja koji su krv dali od 100 do 175 puta. Zahvalio im se na nesebičnosti i dugogodišnjoj tradiciji darivanja krvi - lijeka koji spašava živote a nije ga moguće proizvesti - naglasio je Obersnel i uručio im prigodne poklone - knjigu Radmile Matejčić Kako čitati grad i srebrnjak s likom Svetog Vida.

Prilog Biserke Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.