Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:13 / 12.08.2017.

Autor: Boris Kanazir

Međunarodni dan mladih: kako se izboriti za mir, posao, obrazovanje

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Budi mlad, budi glasan" - geslo je Međunarodnoga dana mladih. Obilježava se 12. kolovoza od 1999. godine, svaki put s drugom temom. Ovogodišnja je - Mladost gradi mir. Mladi ljudi ključni su čimbenici u sprječavanju sukoba i održavanju mira, jedna je od aktualnih poruka.

Predstavnici Mreže mladih Hrvatske, Studentskoga zbora Filozofskoga fakulteta u Zagrebu i Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti mlade pozivaju da se uključe u kampanju "Vrijedim više", kojom upozoravaju na probleme na tržištu rada. Traže ukidanje stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa i vraćanje pripravništva, bolju regulaciju učeničkoga i studentskoga rada i znatno povećanje ulaganja u obrazovanje.

Zalažu se i za besplatno obrazovanje jer, prema nekim istraživanjima, akademska godina stoji 26 tisuća kuna, i sve više studenata plaća školarine.

Riječki program Međunarodnoga dana mladih u "Beertiji" na Trsatu organiziraju Regionalni info-centar za mlade i Erasmus Student Network Rijeka. Mladi iz Hrvatske i strani studenti koji u Rijeci borave na razmjeni, govorit će o iskustvima i dotaknuti se ozbiljnih tema - ali u opuštenoj atmosferi, uz glazbenu podlogu DJ-a Peje s naše Radio Sove. Početak je u 21 sat i svi su dobro došli.

Poslušajte što kažu Ana Ćuća iz zagrebačkoga Kluba studenata Fakulteta političkih znanosti i predsjednik Mreže mladih Josip Miličević:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.