Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni dan muzeja u Malom Lošinju: "O(u)tisak – čovjek i priroda" austrijskog umjetnika Alfreda Grafa

17.05.2022.

10:06

Autor: Radio Rijeka

Izložba

Izložba

Foto: Muzej Apoksiomena / Muzej Apoksiomena

U sklopu programa "Prozor u umjetnost, jedan umjetnik jedno djelo" na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja 2022. u Muzeju Apoksiomena u 19 sati će se otvoriti likovna izložba "O(u)tisak – čovjek i priroda" austrijskog umjetnika Alfreda Grafa.

Graf je multidisciplinarni umjetnik koji živi i radi u Beču. Dobitnik je brojnih nagrada i stipendija za svoj rad.


Već duži niz godina boravi i stvara na otoku Lošinju te je gotovo stalni gost Muzeja Apoksiomena.


Fotografije inkrustiranog Apoksiomena postale su Grafova inspiracija za stvaranje vlastitih djela.


Inspiracija brončanim kipom mladog atleta Apoksiomena svjedoči o sveprisutnom nadahnuću antikom kao kanonom poimanja ljepote ljudskog tijela. Grafova je polazna ideja spojiti nespojivo, duh klasične skulpture s otiskom tijela autora u mekanim dijelovima krajolika, morskim uvalama u pojasu plime i oseke.


Izložbom "O(u)tisak – priroda i čovjek"  Graf problematizira sveopću ugroženost ekološkog sustava kao gorućeg globalnog problema današnjice u svijetu, čija je posljedica neodgovorno i neetičko ponašanje modernih ljudi.


Usmjeren na ravnotežu uporabe tehnologije (materijala stvaranja) i očuvanja okoliša, autor promišlja o ekologiji želeći potaknuti ljude na odgovornije ponašanje prema našem otoku, moru i prirodi općenito.


Izložba se može razgledati do 15. rujna 2022. prema radnom vremenu Muzeja Apoksiomena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.