Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni dan osoba s invaliditetom: priča Riječanina Edina Okanovića

03.12.2017.

15:20

Autor: Matea Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U riječkoj Ekonomskoj školi Mije Mirkovića predstavljen je CD Edina Okanovića, bivšega učenika škole i člana Udruge oboljelih od mišićne distrofije. Na CD-u se nalaze njegove pjesme koje su recitirali učenici Ekonomske škole. Za glazbeni aranžman zaslužan je njegov brat Amir Okanović.

Edin Okanović riječki je diplomirani pravnik, zaposlen u struci, a iza sebe ima 11 objavljenih knjiga poezije i proze. Povod za razgovor bilo je predstavljanje njegovog CD-a "Nedostaje mi tvoj zagrljaj", ali i Međunarodni dan osoba s invaliditetom koji se obilježava danas, 3. prosinca.

Edin boluje od mišićne distrofije skoro dvadeset godina. "Dijagnosticirana mi je bolest s 15 godina i nikada nisam htio da mi bude prepreka", započinje razgovor naš sugovornik.

Na prepreke, doduše, nailazi u društvenome uređenju koje nije prilagođeno osobama s invaliditetom. Pomoć od države prestao je dobivati kada se zaposlio. "Tijekom studija primao sam invalidninu. Kad sam se zaposlio su je ukinuli. Smatram da to nije fer. Invalidnost ostaje i kada se čovjek zaposli", objašnjava Edin.

Edin iza sebe ima 11 objavljenih knjiga poezije i proze. Nije htio prodavati svoje knjige, pa ih se besplatno može preuzeti na internetu. Pisanje mu je bijeg od stvarnosti, a na taj način progovara o svojim emocijama. Njegov brat  Amir Okanović, koji također boluje od mišićne distrofije, bavi se glazbom, pa su CD-om "Nedostaje mi tvoj zagrljaj" obilježili svoju suradnju. 

U njegovoj tvrtki dan danas nema toaleta prilagođenoga osobama s invaliditetom. Opće je poznat problem parkirnih mjesta, jer ljudi bez potvrde često parkiraju na označena mjesta, misleći kako nikoga ne ugrožavaju. Većina zgrada nema prilaz za invalidska kolica. Kako na to gleda Edin? "Kao društvo nismo osviješteni i aktivirani po tom pitanju. Premalo je nas invalida koje se, pod navodnike, gura", govori Okanović.

Edin ima veliku podršku u životu, asistenta Edvina Kujovića, koji je uz njega već šest godina. "Ne gledam na njega kao na invalida, već kao na brata. Što god treba učiniti, ja sam uvijek tu", kaže Edvin.

"Poručujem svima da ne posustaju, teško je, ali ništa neće doći servirano na pladnju. Ne smijete koristiti svoju invalidnost kao izgovor ili ispriku", poručuje Edin Okanović povodom današnjega Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom. 

Čovjek može sve kada je voljen i kada vjeruje u sebe, poruka je Edina Okanovića čija snaga nadilazi i bolest kojom se nosi.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.