Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni dan sestrinstva: Hrvatskoj nedostaje 5000 medicinskih sestara

12.05.2016.

15:19

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svake godine medicinske sestre i tehničari u cijelome svijetu obilježavaju 12. svibnja kao Međunarodni dan sestrinstva. Čine to u spomen na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernoga sestrinstva.

Ona je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre. Danas medicinske sestre i tehničari aktivno sudjeluju u projektima i znanstveno-istraživačkim radovima, što je unazad nekoliko godina bilo nezamislivo. 

U zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske sestrinstvo je neizostavna karika u lancu učinkovite zdravstvene zaštite, kako pojedinca tako i cijele zajednice. 

Međunarodni dan sestrinstva obilježen je i u Rijeci i Primorsko - goranskoj županiji. U organizaciji Doma zdravlja PGŽ, u gradskoj vijećnici na Korzu okupio se velik broj medicinskih sestara i njihovi gosti. Govorilo se o utjecaju medicinske sestre u stvaranju kulture sigurnosti bolesnika, o zadovoljstvu poslom te obrazovanju medicinskih sestara. 

Sve više medicinskih sestara odlučuje se za odlazak u inozemstvo, što već prijeti kolapsom hrvatskoga zdravstvenog sistema, kaže glavna sestra Doma zdravlja PGŽ Rozmari Tusić. U Hrvatskoj je zaposleno oko 32 tisuće medicinskih sestara, a nedostaje ih barem još pet tisuća, dodaje.

Da su sestre nezaobilazan čimbenik na kojem počiva zdravstveni sustav, složili su se, čestitajući im njihov dan, ravnatelj riječkoga KBC-a Davor Štimac, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Boris Ritoša te dekan Medicinskoga fakulteta Tomislav Rukavina.

Zadovoljstvo popraćeno pljeskom izazvalo je obećanje ravnatelja Ritoše da će više od 250 sestara Doma zdravlja uskoro dobiti nove uniforme.

Zašto je važno obilježavati Međunarodni dan sestrinstva i kakva je situacija u Hrvatskoj, rekla nam je u razgovoru za leksikon glavna sestra Doma zdravlja PGŽ Rozmari Tusić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.