Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

27.01.2019.

13:42

Autor: Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: - / -

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se u Hrvatskoj raznim programima, polaganjem vijenaca i molitvenim skupom. Na taj način odaje se počast stradanju šest milijuna Židova u nacističkim logorima u Drugom svjetskom ratu.

Hrvatska Vlada se pridružila obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, 27. siječnja, u znak sjećanja na oslobođenje najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz Birkenau 1945. godine te poručila kako je zaštita dostojanstva svake osobe zajednički zadatak i obveza prema svim žrtvama Holokausta, kao i da je o bezumnoj tragediji židovskog naroda diljem okupirane Europe osobito važno educirati mlade, naročito u školama.

U Rijeci na gradskom panoima na Korzu postavljena je izložba autorice Sanje Simper naziva "Od emancipacije do Holokausta: Židovi u Rijeci i Opatiji 1867.-1945." 

Izložba rekonstruira povijest stradanja židovske zajednice Rijeke i liburnijske Istre u holokaustu. Postavljena je kronološki i tematski te slijedom društveno-političkih mijena u području i na 20 panoa prikazuje razdoblje od najvećeg procvata zajednice Židova u Austro-Ugarskoj Monarhiji 1867. do njezinog stradavanja i progona fašističke Italije od 1938. - 1945., u kojima je ova zajednica gotovo nestala.

Arhivskim dokumentima, novinskim člancima, usmenim i pisanim svjedočanstvima i fotografijama, uglavnom nepoznatim široj javnosti, izložba dokumentira tragično i mračno razdoblje ljudske povijesti, progone onih koji su smatrani drugačijima, bilo rasno, bilo vjerski ili politički. Izložbu autorice Sanje Simper, u organizaciji Grada Rijeke, moguće je razgledati do 1. veljače. 

Autorica izložbe Sanja Simper (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Autorica izložbe Sanja Simper (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.